Szpinak: Siła pięciu antyoksydantów

Luteina, beta karoten, chlorofil, witamina C i E - mocna piątka w walce o zdrowie, to najsilniejsze argumenty szpinaku w kwestii profilaktyki chorób nowotworowych i miażdżycy. Szpinak wzmocni też system odpornościowy i narząd wzroku. Jakie jeszcze korzyści skrywają jego zielone liście i czy każdy może się nimi delektować? Wyjaśniamy!

Szpinak ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii
Szpinak ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii123RF/PICSEL

Szpinak: Siła zielonej krwi

Zielone liście szpinaku są skarbnicą chlorofilu - zielonego barwnika roślinnego, który ma też silne właściwości przeciwutleniające. O zasługach chlorofilu można pisać bez końca. To on dostał przydomek zielonej krwi. Nie bez powodu. W budowie niemal tożsamy z ludzką krwinką czerwoną, chlorofil zwiększa dostawę tlenu do wszystkich komórek organizmu. Usprawniając transport tlenu, wspiera system immunologiczny. Dodatkowo oczyszcza i stymuluje do pracy układ limfatyczny. 

Te atuty mają znaczenie o każdej porze roku, jednak w sezonie jesienno-zimowym, gdy organizm codziennie stawia czoła wszędobylskim drobnoustrojom chorobotwórczym, przemawiają najmocniej. Śmiało sięgaj teraz po zielone liście szpinaku, organizm potrzebuje wzmocnienia.

Szpinak w profilaktyce chorób nowotworowych

O nowotworach, a tym bardziej o raku (złośliwa zmiana nowotworowa) boimy się nie tylko rozmawiać, ale nawet myśleć. Tyle że sam strach w niczym nie pomoże. Co robić, by ograniczyć ryzyko zmian nowotworowych, a także miażdżycowych? Najlepszą decyzją jest włączenie do diety (na stałe!) produktów, które obfitują w przeciwutleniacze. Jednym z nich jest właśnie szpinak.

Zawiera luteinę, beta karoten, witaminę C i E oraz chlorofil. Ta silna piątka ma dużą moc antyutleniającą, a to klucz do zdrowia w każdym aspekcie. Przeciwutleniacze są najskuteczniejsze w nokautowaniu wolnych rodników, które nachalnie poszukując pary dla swojego elektronu, sieją spustoszenie w organizmie. Są odpowiedzialne za zmiany nowotworowe i miażdżycowe.

Ugotowany szpinak nie wygląda może najbardziej atrakcyjnie, ale ma ciekawy smak i mnóstwo właściwości zdrowotnych
Ugotowany szpinak nie wygląda może najbardziej atrakcyjnie, ale ma ciekawy smak i mnóstwo właściwości zdrowotnych123RF/PICSEL

Szpinak: Roślina wielowitaminowa

W zielonych liściach szpinaku znajdziemy nie tylko wspomniane już antyoksydanty w postaci prowitaminy A (beta karoten), która ma liczne korzyści dla zdrowia skóry i oczu, ważnej dla odporności witaminy C i królowej młodości - witaminy E, ale też kluczową dla dobrej pracy jelit i krzepliwości krwi witaminę K i liczne witaminy z grupy B.

O podaż tych ostatnich warto zadbać szczególnie jesienią. B bywają nazywane witaminami neurologicznymi. Dlaczego? To one dbają o dobra pracę systemu nerwowego i prawidłowy przebieg zdolności poznawczych, takich jak myślenie, zapamiętywanie i koncentracja. Nie doceniamy ich znaczenia.

Niedobory witamin z grupy B to wyższe ryzyko depresji i większe prawdopodobieństwo chorób neurologicznych, takich jak demencja czy choroba Alzheimera.

Szpinak dla metabolizmu i sylwetki

Szpinak ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, dlatego bez kłopotu można włączyć go do diety zarówno przy insulinooporności, jak i zdiagnozowanej cukrzycy. 

Zawarty w nim błonnik, potas i liczne witaminy z grupy B korzystnie wpływają na metabolizm węglowodanów i tłuszczów. To istotne nie tylko dla diabetyków, ale też osób, które podjęły wyzwanie diety odchudzającej. I wszystkich, którym zależy na prawidłowej masie ciała.

Słodki ser lub farsz ruski? Dla urozmaicenia i zdrowia warto nadziać naleśniki szpinakiem
Słodki ser lub farsz ruski? Dla urozmaicenia i zdrowia warto nadziać naleśniki szpinakiem123RF/PICSEL

Szpinak w kuchni

Szpinak jest wdzięczną rośliną, na przygotowanie której nie potrzeba przesadnie dużo czasu. Nie wymaga też szczególnych umiejętności kulinarnych.

Doskonale smakuje surowy, jako zielony akcent kanapek i sałatek, zarówno warzywnych, jak i w połączeniu z owocami. Warto dodać go też do soków i koktajli.

Może być bazą wymyślnych dań serwowanych w postaci szwedzkiego stołu. Szpinak to doskonały duet dla różnego rodzaju serów, od pleśniowych, przez parmezan, sery typu feta i mozzarella, po rodzime oscypki. Z dodatkiem gruszki, żurawiny i orzechów włoskich stworzą zachwycające kompozycje smaków.

Zarówno świeże, jak i duszone listki szpinaku są dobrą oprawą dań mięsnych i makaronowych.

Szpinak można gotować (najlepiej na parze), zapiekać, dusić i smażyć. Polacy rozsmakowali się w naleśnikach i pierogach z nadzieniem szpinakowym. Dla podkreślenia i wydobycia smaku warto skropić szpinak sokiem z cytryny lub oliwą i doprawić pieprzem, najlepiej białym albo gałką muszkatołową. Miłośnicy wyrafinowanych połączeń podają szpinak z cynamonem. Może warto się skusić?

Szpinak - przeciwwskazania

Niestety, smakiem szpinaku i jego wartościami odżywczymi nie mogą się cieszyć osoby z kamicą nerkową. Liście szpinaku, tak jak i szczawiu, zawierają kwas szczawiowy, który jest budulcem kamieni nerkowych.

Ewa Koza, mamsmak.com

Zobacz także:

Szpinakowe kluski śląskie – jak je zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas