Szybki w przygotowaniu i niskokaloryczny deser. Jedna porcja tego sernika ma tylko 120 kcal

Fit sernik proteinowy ze skyru
Fit sernik proteinowy ze skyruINTERIA.PL

Sernik proteinowy ze skyru – składniki

  • 800 g skyru naturalnego lub waniliowego
  • 4 jajka
  • 100 g ksylitolu lub innego słodzika
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: owoce, galaretka, czekolada, orzechy lub inne dodatki do dekoracji

Fit sernik proteinowy – wykonanie krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a formę do pieczenia i wyłóż papierem o średnicy około 20 cm.
  2. Oddziel białka od żółtek. A następnie ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  3. W dużej misce wymieszaj skyr, żółtka, ksylitol, budyń i wanilię. Dodaj proszek do pieczenia i dokładnie połącz składniki.
  4. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy serowej, używając drewnianej łyżki lub szpatułki.
  5. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ułóż wybrane owoce lub orzechy. Piecz sernik przez około 50 minut, aż się zetnie i lekko zrumieni.
  6. Wyłącz piekarnik i ostudź sernik.
  7. Udekoruj go według własnego uznania. Możesz polać go rozpuszczoną galaretką lub czekoladą.

Ile czasu piec sernik ze skyru?

Fit sernik ze Skyru
Fit sernik ze SkyruCanva ProINTERIA.PL

Jakie dodatki nie zepsują sernika proteinowego?

  • owoce: świeże lub mrożone truskawki, maliny, borówki lub jagody
  • orzechy: włoskie, laskowe lub migdały
  • cynamon: delikatna nuta cynamonu podkreśli smak sernika
  • gorzka czekolada: posypując sernik startą gorzką czekoladą, nadasz mu intensywnego smaku

Ile kcal ma jedna porcja sernika proteinowego?