Ta szybka i tania zupa była hitem w PRL-u. Zastępuje dwudaniowy obiad

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Czym właściwie jest regionalna fitka?
Czym właściwie jest regionalna fitka?123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Fitka - regionalny przysmak z południa Polski
  2. Fitka śląska - szybki sposób na tani obiad
  3. Fitka kazimierska - prosty przepis na wersję na mięsie

Fitka - regionalny przysmak z południa Polski

Fitka śląska - szybki sposób na tani obiad

  • 2 l wody,
  • 700 g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki + natka,
  • kawałek pora (biała część),
  • kawałek selera,
  • liście laurowe, ziele angielskie,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Obierz warzywa i pokrój je w kostkę.
  2. Wrzuć do garnka z wodą i przyprawami.
  3. Cebulę opiecz nad ogniem lub na suchej patelni - dodaj do wywaru.
  4. Gotuj do miękkości, dopraw i posyp natką pietruszki.
  5. Fitkę możemy podać samodzielnie lub ze świeżym chlebem

Fitka kazimierska - prosty przepis na wersję na mięsie

  • 2 l bulionu mięsnego,
  • 700 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 seler,
  • 3-4 pomidory bez skórki,
  • 200 g kaszy jęczmiennej,
  • 400 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz.
  1. Pokrój słoninę w kostkę i wytop ją na zimnej patelni. Dodaj cebulę, smaż do zrumienienia.
  2. Ziemniaki i warzywa pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i podsmaż chwilę na wytopionym tłuszczu.
  3. Dodaj pomidory i suchą kaszę, zalej bulionem.
  4. Dopraw i gotuj około 20 minut - do czasu, aż kasza będzie miękka.
  5. Podawaj gorącą - opcjonalnie z natką pietruszki.
Dania kuchni azjatyckiej, w tym miska z gotowanym ryżem, miska z zielonymi warzywami posypanymi solą oraz talerz z grillowanym mięsem w sezamie, surówką z marchewki i cytryną.
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Tarta z kapustą kiszonąPolsat