Ta kremowa zupa podbija serca w całej Europie. Norwegowie jedzą na okrągło

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kremowa zupa rybna z kawałkami łososia, marchewką, porem oraz koperkiem, serwowana w brązowej misce na kolorowej, kraciastej serwetce.
FIskesuppe - pyszna, kremowa zupa rybna prosto z Norwegii123rf.com123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Kremowy smak wprost z Norwegii
  2. Fiskesuppe: norweska zupa rybna - przepis

Kremowy smak wprost z Norwegii

Zobacz również:

Fiskesuppe: norweska zupa rybna - przepis

Kremowa zupa rybna z kawałkami łososia, ziemniaków oraz kopru, podana w ceramicznej misce, obok niej znajdują się dwa kawałki chrupiącej bagietki.
Fiskesuppe - kremowa i aromatyczna norweska zupa rybna, którą przygotujesz w domu123rf.com123RF/PICSEL

Składniki

  • 400–500 g dorsza, halibuta lub łososia (można mieszać)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka lub kawałek selera korzeniowego
  • 1 por
  • 2–3 ziemniaki
  • 1 l bulionu rybnego lub warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie do zagęszczenia)
  • 1 liść laurowy
  • sól, biały pieprz
  • sok z cytryny
30 min
3-4
  1. Warzywa pokrój w słupki lub cienką kostkę.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj pora i podsmaż 2-3 minuty, następnie dorzuć resztę warzyw.
  3. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i gotuj ok. 10-12 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. W miseczce wymieszaj śmietankę z mąką i wlej do garnka. Pogotuj 5 minut.
  5. Rybę pokrój na duże kawałki (3-4 cm) i dodaj do zupy. Gotuj 5-7 minut - tylko do momentu, aż się delikatnie rozwarstwi.
  6. Dopraw solą, białym pieprzem i kilkoma kroplami cytryny.
  7. Podawaj ze świeżym koperkiem, pieczywem i ewentualnie krewetkami.
Zupa z kawałkami tofu, marchewką, zieloną cebulką, sezamem oraz kawałkami mięsa podana w drewnianej misce.
KuchniaCanva ProINTERIA.PL
Jan Komasa w podcaście "Zdanowicz pomiędzy wersami": Boję się o swój zawódINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?