Wzmocni wątrobę, uspokoi umysł. Tajemniczy owoc genialnie działa na pamięć

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Czarne daktyle, czyli jujuba. Słodki owoc poprawia pamięć i łagodzi ból
Czarne daktyle, czyli jujuba. Słodki owoc poprawia pamięć i łagodzi ból123RF/PICSEL

Czym jest jujuba?

Chińskie owoce daktyli-ziziphus jujuba
Chińskie owoce daktyli-ziziphus jujuba123RF/PICSEL

Jakie są korzyści zdrowotne głożyny?

  • jujubozydy A, B, D, E 
  • kwas maslinowy 
  • kwas oleanowy 
  • kwas betulinowy 
  • kwas ursolowy 
  • kwas alfitolowy 
  • kwasy kumaroilowe 
  • kwas linolowy 
  • apigenina 
  • flawonoidy monoglukozydowe 
  • spinosyna i izospinozyna 
  • rutyna 
  • kwas protokatechowy 
  • kwas chlorogenowy 
  • kwas galusowy 
  • kwas kawowy 
  • kwas pomolowy 
  • kwas palmitynow 
  • katechiny 
  • zyzyfina 
  • sanjoinina A 
  • nukleozydy, głównie cAMP i urydyna 
  • polisacharydy neutralne i kwaśne 
  • alkaloidy 
  • sterole 
  • taniny 
  • kwasy tłuszczowe 
  • witaminy: A (retinol), B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), C (kwas askorbinowy), E (tokoferol) 
  • minerały: selen, cynk, żelazo, fosfor, wapń, potas, sód, magnez, mangan 
  • przeciwdrobnoustrojowe 
  • przeciwutleniające 
  • przeciwzapalne 
  • stymulujące układ odpornościowy 
  • przeciwbólowe 
  • przeciwcukrzycowe 
  • uspokajające i nasenne  

Jak jeść jujubę?

Chińskie daktyle polecane są wszystkim, szczególnie seniorom
Chińskie daktyle polecane są wszystkim, szczególnie seniorom123RF/PICSEL
  • biegunki, 
  • zmniejszonego apetytu, 
  • zaparć 
  • wzdęć, 
  • złego samopoczucia.