Owoc długowieczności. Zajadają się nim najstarsi mieszkańcy Japonii
Oprac.: Magdalena Kowalska
Mieszkańcy japońskiej Okinawy słyną z długowieczności, a jedna z miejscowości na wyspie – Ogimi – nazywana jest miasteczkiem stulatków. Zdaniem badaczy sekret wiecznej młodości Japończyków wiąże się przede wszystkim z ich dietą, która jest bogata w ryby, warzywa i owoce. To właśnie Ogimi słynie z największej produkcji shikuwasy - kwaśnej mandarynki, która rewelacyjnie wpływa na ludzki organizm. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Spis treści:
Czym jest shikuwasa i jak smakuje?
Shikuwasa nazywana jest zieloną mandarynką, wyglądem przypomina limonkę i rzeczywiście jest to skrzyżowanie tych dwóch cytrusów. Charakteryzuje się cienką zieloną skórką, która dojrzewając, przybiera pomarańczowy kolor. Shikuwasa ma słodko-kwaśny smak z nutami goryczy i jest dość cierpka w smaku. Dlatego nie spożywa się jej na surowo, ale wyciska z niej sok, który nadaje się do picia dopiero po rozcieńczeniu z wodą.
Shikuwasa nie bez przyczyny nazywana jest "owocem długowieczności". To prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i substancji bioaktywnych. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę C i A, magnez, potas, mangan, fosfor, a przede wszystkim naturalne antyoksydanty, takie jak nobiletyna i tangeretyna.
Właściwości zdrowotne shikuwasy
Shikuwasa ma zbawienny wpływ na ludzki organizm. Znajdujące się w niej witaminy mają właściwości przeciwzapalne, wzmacniają naczynia krwionośne, stymulują układ odpornościowy, wzmacniają wzrok i poprawiają kondycję skóry. Pomagają też oczyszczać organizm z toksyn, poprawiają krążenie i regulują ciśnienie. Korzystnie wpływają także na układ nerwowy - poprawiają pamięć i koncentrację, zwiększają odporność na stres i ułatwiają zasypianie.
Największym skarbem shikuwasy są jednak flawonoidy o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Nie tylko usuwają z organizmu wolne rodniki odpowiadające za stres oksydacyjny i szybsze starzenie się komórek ciała, ale też chronią przed poważnymi chorobami. Zmniejszają ryzyko schorzeń układu krążenia, cukrzycy, demencji, a nawet nowotworów.
Shikuwasa - zastosowania
Shikuwasę wykorzystuje się do produkcji soków, konfitur, dżemów, sosów, a nawet przypraw. Świetnie nadaje się jako składnik marynat mięs i ryb. W Polsce owoc jest trudny do zdobycia, ale można kupić sok z shikuwasy.
W czym tkwi sekret diety mieszkańców Ogimi?
Naukowcy potwierdzają, że mieszkańcy Ogimi nie tylko są długowieczni, ale cieszą się nad podziw dobrym zdrowiem. Rzadko zmagają się z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca, insulinooporność, otyłość czy miażdżyca. Znacznie rzadziej zapadają też na choroby nowotworowe. Sekretem jest nie tylko zdrowy tryb życia i aktywność fizyczna, ale przede wszystkim zbilansowana dieta. Wywiady wykazały, że Japończycy z Ogimi spożywają duże ilości warzyw (przede wszystkim zielonych), cytrusów (w tym shikuwasę), tłustych ryb morskich oraz produktów pełnoziarnistych o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu unikają żywności wysokoprzetworzonej.
Czytaj także:
Źródło:
ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-dlugowiecznosci-z-okinawy