Tak Anna Lewandowska przygotowuje leczo. Makłowicz byłby zawiedziony

Anna Lewandowska robi leczo na swój sposób. Zdaniem dietetyczki kluczowe są dwa składniki
Anna Lewandowska robi leczo na swój sposób. Zdaniem dietetyczki kluczowe są dwa składniki Bartosz KrupaEast News

Zobacz również:

Leczo według Anny Lewandowskiej

Zdaniem Roberta Makłowicza do lecza nie powinno dodawać się cukinii, kabaczków, ani pieczarek. Polacy modyfikują je jednak na wiele sposobów
Zdaniem Roberta Makłowicza do lecza nie powinno dodawać się cukinii, kabaczków, ani pieczarek. Polacy modyfikują je jednak na wiele sposobówKamil PiklikieiwczEast News

Składniki

  • 3 spore papryki — zielona, czerwona, żółta,
  • 1 duży bakłażan,
  • 4 pomidory - najlepiej malinowe,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • zielone oliwki,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło klarowane
  • świeża kolendra i bazylia
  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle klarowanym.
  2. Potem dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze chwilkę na małej mocy palnika.
  3. Bakłażana i papryki pokrój w kostkę, przełóż na dwa oddzielne talerze i skrop sokiem z cytryny.
  4. Pomidory sparz i obierz ze skórek, a następnie pokrój w kostkę.
  5. Na patelnię z cebulą i czosnkiem wrzuć bakłażana, smaż około 5 min. Dodaj paprykę, pomidory i zielone oliwki. Podlej olejem sezamowym.
  6. Wszystko duś pod przykryciem przez kilka minut, dopraw sosem sojowym, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii i kolendry. 
Filharmonia zawitała do szpitala. Szumowski: Muzyka pomaga we wszystkimPolsat NewsPolsat News
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?