Tak Anna Lewandowska przygotowuje leczo. Makłowicz byłby zawiedziony

Leczo to pyszne, pożywne i uwielbiane przez Polaków danie jednogarnkowe. Najlepiej smakuje latem oraz wczesną jesienią, przy wykorzystaniu świeżych pomidorów, cukinii oraz papryki. Mimo że wszystkie przepisy są do siebie bardzo podobne, każdy przygotowuje je na swój sposób. Jesteście ciekawi jak smakuje leczo z przepisu Anny Lewandowskiej? Gwiazda wrzuca do niego dodatkowo dwa składniki, dzięki którym jest wyjątkowo smaczne i zdrowe.

Anna Lewandowska robi leczo na swój sposób. Zdaniem dietetyczki kluczowe są dwa składniki
Anna Lewandowska robi leczo na swój sposób. Zdaniem dietetyczki kluczowe są dwa składniki Bartosz KrupaEast News

Leczo mimo że bardzo proste w przygotowaniu, wymaga jednak kilku przypraw, które wydobędą jego smak oraz aromat - w przeciwnym razie może okazać się zbyt mdłe. Najczęściej wykorzystujemy do jego przygotowania cebulę, paprykę, cukinię, niekiedy też pieczarki oraz kiełbasę - każdy modyfikuje leczo wedle uznania.

Zdaniem Roberta Makłowicza nowoczesne wersje tej potrawy psują zupełnie jej oryginalny, tradycyjny smak - kucharz wyjaśnił, że na leczo powinny składać się tylko cebula, żółta lub zielona papryka, czosnek, przyprawy oraz tłuszcz. Z kolei Anna Lewandowska - miłośniczka zdrowego odżywiania, która swoimi pomysłami na zdrowe i smaczne dania dzieli się już od wielu lat, przygotowuje leczo w zupełnie inny sposób.

Fascynatka kulinarnych eksperymentów dodaje do tej potrawy dwa składniki, które jej zdaniem nadają wyjątkowy i niepowtarzalny smak, a tym samym wzbogacają danie o wartości odżywcze.

Lewandowska do lecza poza bazowymi składnikami dodaje również bakłażana i... oliwki.  Jak więc przygotować leczo według Anny Lewandowskiej? Przedstawiamy przepis krok po kroku.

Leczo według Anny Lewandowskiej

Zdaniem Roberta Makłowicza do lecza nie powinno dodawać się cukinii, kabaczków, ani pieczarek. Polacy modyfikują je jednak na wiele sposobów
Zdaniem Roberta Makłowicza do lecza nie powinno dodawać się cukinii, kabaczków, ani pieczarek. Polacy modyfikują je jednak na wiele sposobówKamil PiklikieiwczEast News

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle klarowanym.
  2. Potem dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze chwilkę na małej mocy palnika.
  3. Bakłażana i papryki pokrój w kostkę, przełóż na dwa oddzielne talerze i skrop sokiem z cytryny.
  4. Pomidory sparz i obierz ze skórek, a następnie pokrój w kostkę.
  5. Na patelnię z cebulą i czosnkiem wrzuć bakłażana, smaż około 5 min. Dodaj paprykę, pomidory i zielone oliwki. Podlej olejem sezamowym.
  6. Wszystko duś pod przykryciem przez kilka minut, dopraw sosem sojowym, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii i kolendry. 

Smacznego!

Filharmonia zawitała do szpitala. Szumowski: Muzyka pomaga we wszystkimPolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas