Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Indyk w sosie mole
      „Ewa gotuje”: Indyk w sosie molePolsatPolsat

      Takiego indyka podają w najlepszych restauracjach. Idealny na kolację

      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij

      Potrzebne składniki:

      • 1 udziec z indyka (bez kości) 
      • sól
      • pieprz
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1 łyżeczka papryki ostrej
      • olej arachidowy do posmarowania naczynia
      • 1 cebula
      • 1 główka czosnku
      • frytki z pietruszki
      • śliwki w marynacie
      • rozmaryn
      • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
      • 2 papryki czerwone
      • 1 papryczka chili
      • 1 szalotka
      • 1 łyżeczka ziaren kolendry
      • 2 łyżeczki sezamu
      • 1 łyżka oleju arachidowego
      • 2  goździki
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • gałązka rozmarynu
      • 1 łyżka rodzynków
      • garść orzeszków ziemnych

      Sposób przygotowania:

      1. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. 
      2. Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem. 
      3. Ułożyć plastry cebuli: na niej umieścić filet z indyka. 
      4. Dorzucić obrany czosnek i skropić olejem.
      5. Przykryć i na 50 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
      6. Na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu i kolendry. 
      7. Wlać olej. Dorzucić posiekaną szalotkę i smażyć przez chwilę. 
      8. Dodać papryki pokrojone w paseczki oraz papryczkę chili. 
      9. Przyprawić zmiażdżonymi goździkami, mielonym cynamonem i słodką papryką. 
      10. Podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości. 
      11. Upieczony udziec przełożyć na deskę. 
      12. Sos z pieczenia wlać na patelnię i zmiksować. 
      13. Dorzucić połamaną czekoladę i gałązkę rozmarynu. 
      14. Dodać namoczone rodzynki i orzeszki ziemne. 
      15. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. 
      16. Sos wyłożyć na talerz (trochę zostawić).
      17.  Na sosie umieścić indyka i polać sosem. 
      18. Udekorować igiełkami rozmarynu.
      Ewa Wachowicz
      Ewa WachowiczPawel Wodzynski/East NewsEast News
      Polsat
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na