Takimi łazankami zajadam się całą jesień. Pyszne, a wychodzi niedrogo

Łazanki to idealne danie na jesienne dni
Łazanki to idealne danie na jesienne dni123RF/PICSEL

Składniki

Ciasto

  • szklanka mąki
  • jajko
  • sól

Farsz

  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag grzybów suszonych
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  1. Z mąki, jajka, soli i 4 łyżek ciepłej wody zagnieść dość twarde ciasto.
  2. Rozwałkować placki i rozłożyć na czystej ściereczce, aby nieco przeschły.
  3. Placek posypać lekko mąką, zwinąć w rulon i pokroić w dwucentymetrowe paski.
  4. Paski pokroić w kwadraciki.
  5. Łazanki gotować 5-7 min. w posolonym wrzątku, zahartować zimną wodą, odcedzić.
  6. Wymieszać z oliwą lub masłem, aby się nie posklejały.
  7. Połączyć z przygotowaną uprzednio kapustą z grzybami, a następnie zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni.
  8. Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i pokroić w paski. Wywar zachować.
  9. Kapustę i obraną cebulę posiekać.
  10. Cebulę zeszklić na 1 łyżce masła, dodać kapustę i grzyby wraz z wywarem.
  11. Gotować 1 godz. pod przykryciem, następnie przyprawić i gorącą wymieszać z łazankami.

Zobacz również:

Kolorowa sałatka z liśćmi sałaty, kawałkami mango, pestkami granatu, plasterkami świeżych grzybów, cebulą, czerwoną kapustą oraz dekoracyjnymi kwiatami jadalnymi.
KuchniaCanva ProINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?