Takimi łazankami zajadam się całą jesień. Pyszne, a wychodzi niedrogo
Choć najczęściej kojarzy się je jako potrawę świąteczną, nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się nimi całą jesień. Kapusta i grzyby to przecież doskonałe jesienne składniki. Danie jest smaczne i sycące.

Łazanki z kapustą i grzybami często pojawiają się na wigilijnym stole, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby włączyć je do codziennego jesiennego menu. Wiele osób doceni jego wegetariański charakter. Ci, którzy wolą mięsne smaki, mogą dodać pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę lub podsmażone plasterki aromatycznego boczku.
Składniki
Ciasto
- szklanka mąki
- jajko
- sól
Farsz
- 40 dag kapusty kiszonej
- 5 dag grzybów suszonych
- cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania łazanek
- Z mąki, jajka, soli i 4 łyżek ciepłej wody zagnieść dość twarde ciasto.
- Rozwałkować placki i rozłożyć na czystej ściereczce, aby nieco przeschły.
- Placek posypać lekko mąką, zwinąć w rulon i pokroić w dwucentymetrowe paski.
- Paski pokroić w kwadraciki.
- Łazanki gotować 5-7 min. w posolonym wrzątku, zahartować zimną wodą, odcedzić.
- Wymieszać z oliwą lub masłem, aby się nie posklejały.
- Połączyć z przygotowaną uprzednio kapustą z grzybami, a następnie zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni.
- Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i pokroić w paski. Wywar zachować.
- Kapustę i obraną cebulę posiekać.
- Cebulę zeszklić na 1 łyżce masła, dodać kapustę i grzyby wraz z wywarem.
- Gotować 1 godz. pod przykryciem, następnie przyprawić i gorącą wymieszać z łazankami.
Przekonaj się, jak prosto przygotować pyszne dania, które zachwycą rodzinę i gości. Inspiracje kulinarne czekają na ciebie kobieta.interia.pl/kuchnia. Odkryj nowe smaki i pomysły na każdy dzień.









