Zielony eliksir mocy. Pij o konkretnej porze

InteriaKobieta Redakcja

Osoba nalewa zielony smoothie z blendera do szklanki na marmurowym blacie, w tle widoczne fragmenty zielonych liści.
Koktajl ze świeżych składników to cenne uzupełnienie codziennego jadłospisuOlga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Zielony koktajl w jadłospisie - dlaczego warto?
  2. Jak zrobić zielony koktajl ze szpinaku, kiwi i jabłka? Przepis miej zawsze pod ręką
  3. Czy warto pić zielony koktajl po południu i wieczorem?
  4. Co dzieje się z metabolizmem po południu i wieczorem?

Zielony koktajl w jadłospisie - dlaczego warto?

Szklanka zielonego smoothie z selerem naciowym, świeże jabłko oraz liście bazylii i inne zielone warzywa na drewnianym blacie.
Łatwo dostępne składniki są wypełnione wartościowymi składnikami. Korzystajmy z ich potencjałuBoris Zerwann123RF/PICSEL
  • Szpinak to źródło folianów, witamin C oraz K i dobroczynnych składników mineralnych, w tym żelaza. Jest niskokaloryczny i neutralny w smaku, dlatego jako liściaste warzywo może być łączone w napojach z owocami w najróżniejszych konfiguracjach.
  • Z kolei kiwi znane jest jako owoc o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit. Okazuje się dużym wsparciem podczas procesu odchudzania. Nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale za sprawą słodko-kwaśnego smaku rekompensuje brak słodyczy w diecie.
  • Jabłko to naturalne źródło pektyn, które nadają koktajlowi aksamitną konsystencję. Dostarczają również lekkiej słodyczy bez dodatku cukru. Obecne w nich składniki wspierają trawienie, odporność oraz pracę serca.

Jak zrobić zielony koktajl ze szpinaku, kiwi i jabłka? Przepis miej zawsze pod ręką

  • 1 duża garść świeżego szpinaku,
  • 1 kiwi,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 szklanki wody, jogurtu naturalnego lub napoju roślinnego,
  • kilka kropel soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie).
  1. Umyj szpinak i owoce. Kiwi obierz ze skórki, z jabłka usuń gniazdo nasienne. Owoce pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki umieść w blenderze.
  3. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Szybka przekąska gotowa.

Zobacz również:

Czy warto pić zielony koktajl po południu i wieczorem?

Szklany słoik wypełniony zielonym smoothie w otoczeniu przekrojonego kiwi, świeżych listków szpinaku oraz selera na drewnianym stole.
Wypicie koktajlu to dobry pomysł nie tylko o porankuMarina Saprunova123RF/PICSEL

Co dzieje się z metabolizmem po południu i wieczorem?

Kobieta z długimi, brązowymi włosami trzymająca bukiet świeżych kwiatów, patrząca plecami do obiektywu, po prawej stronie napis 'porady'.
Zobacz, jak ułatwić sobie codzienność sprytnymi sposobamiCanva ProINTERIA.PL
"Nomada": Z Kazachstanu do Bydgoszczy. Jej historia podbija internetINTERIA.PL