Tanie składniki, a smak obłędny. Tradycyjny przysmak konkuruje z pizzą

Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych cebularze są dumą Lublina i całej Polski. Specjalna receptura ich przygotowywania musi spełniać ścisłe kryteria, by zachować ich unikalny smak. Na szczęście nie trzeba wybierać się do Lublina, by cieszyć się tym przysmakiem, bo cebularze można przyrządzić w zaciszu własnego domu. Koniecznie wypróbujcie!

Tradycyjny cebularz
Tradycyjny cebularzARKADIUSZ ZIOLEK/East NewsEast News

Historia cebularzy

Cebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej. Rozpoczęcie ich produkcji datuje się na wiek XIX, w okresie międzywojennym ich popularność objęła cały kraj. Są nierozerwalnie związane z Lublinem i to tam można zjeść prawdziwe cebularze opatrzone wszelkimi certyfikatami autentyczności.

Wniosek do Komisji Europejskiej o zarejestrowanie cebularza jako unikatowego produktu Lubelszczyzny zgłosiło stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego, które skupia piekarzy z 24 piekarni z regionu. Wcześniej, w 2007 r. cebularz wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych.

Tradycyjnie cebularz wypiekany jest z ciasta przygotowanego z mąki, masła i mleka. Na jego wierzchu znajduje się cebula z dodatkiem maku przygotowana nawet kilka godzin wcześniej. Warto dodać, że aby cebularz uznać za prawdziwie tradycyjny, musi być formowany ręcznie i odpowiadać ściśle określonym wymiarom. Ci, którzy próbowali już tego tradycyjnego przysmaku, z pewnością będą chcieli do niego wrócić, a tym, którzy jeszcze nie jedli lubelskiego smakołyku, polecamy nasz przepis na cebularze, które z łatwością przygotujecie we własnej kuchni.

Domowe cebularze - przepis

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży lub 2 opakowania suchych drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła

Składniki na cebulę z makiem:

  • 2 cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oleju
Cebularz
CebularzARKADIUSZ ZIOLEK/East NewsEast News

Przygotowanie:

  • Cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Ciasto:

  • Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.
  • Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
  • Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i powygniatać przez ok. 1 - 2 minuty, podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut).
  • Piec przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach C na złoty kolor.

Smacznego!

Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?