Ten przepis to hit obiadowy. Już nigdy nie zjesz kalafiora w innej wersji
Sezon na kalafiory w pełni. Jeśli znudziły ci się już gotowane różyczki z dodatkiem masła i bułki tartej, możesz przygotować je w jeszcze smaczniejszej i w bardziej sycącej wersji. Jak zrobić kalafiora w cieście naleśnikowym? Podpowiadamy.
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Brak pomysłów na obiad? Kalafior w cieście naleśnikowym będzie strzałem w dziesiątkę
Kalafior to jedno z letnich warzyw, które uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci. W Polsce jada się go najczęściej z dodatkiem masła i bułki tartej - podobnie jak fasolkę szparagową. W tym wariancie jest genialnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, a także młodych ziemniaczków. Wielu smakoszy chętnie też przygotowuje kalafiorową zupę czy np. zapiekankę z dodatkiem tego warzywa. Dla tych, którzy chcą próbować go w jeszcze innej odsłonie mamy przepis na proste, ale jakże pyszne danie. Chodzi o kalafior w cieście naleśnikowym.
Jak zrobić kalafiora w cieście naleśnikowym?
Kalafior w cieście naleśnikowym to nic innego jak połączenie chrupiącego ciasta i delikatnego, rozpływającego się w ustach kalafiora. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki, jakie będą potrzebne, zapewne masz już w swojej kuchni. Ponadto z pewnością posmakuje również najmłodszym domownikom. Jak zrobić kalafiora w cieście naleśnikowym?
Kalafior w cieście naleśnikowym - przepis
Aby przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym potrzebne będą następujące składniki.
- 2 jajka
- 1 kalafior
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości - ok. 7 min. Odcedź.
- W naczyniu wymieszaj jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy tak, aby powstało ciasto bez grudek.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Zanurzaj każdą różyczkę w cieście naleśnikowym i od razu kładź na rozgrzanym oleju. Smaż każdą sztukę z obu stron na złocisty kolor.
- Usmażone różyczki połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!