Ten przepis to hit obiadowy. Już nigdy nie zjesz kalafiora w innej wersji

Sezon na kalafiory w pełni. Jeśli znudziły ci się już gotowane różyczki z dodatkiem masła i bułki tartej, możesz przygotować je w jeszcze smaczniejszej i w bardziej sycącej wersji. Jak zrobić kalafiora w cieście naleśnikowym? Podpowiadamy.

Przygotowanie kalafiora w cieście jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu
Przygotowanie kalafiora w cieście jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu123RF/PICSEL

Brak pomysłów na obiad? Kalafior w cieście naleśnikowym będzie strzałem w dziesiątkę

Kalafior to jedno z letnich warzyw, które uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci. W Polsce jada się go najczęściej z dodatkiem masła i bułki tartej - podobnie jak fasolkę szparagową. W tym wariancie jest genialnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, a także młodych ziemniaczków. Wielu smakoszy chętnie też przygotowuje kalafiorową zupę czy np. zapiekankę z dodatkiem tego warzywa. Dla tych, którzy chcą próbować go w jeszcze innej odsłonie mamy przepis na proste, ale jakże pyszne danie. Chodzi o kalafior w cieście naleśnikowym.

Jak zrobić kalafiora w cieście naleśnikowym?

Kalafior w cieście naleśnikowym to nic innego jak połączenie chrupiącego ciasta i delikatnego, rozpływającego się w ustach kalafiora. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a składniki, jakie będą potrzebne, zapewne masz już w swojej kuchni. Ponadto z pewnością posmakuje również najmłodszym domownikom. Jak zrobić kalafiora w cieście naleśnikowym?

Kalafior w cieście naleśnikowym - przepis

Aby przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym potrzebne będą następujące składniki.

  • 2 jajka
  • 1 kalafior
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
Kalafior w cieście naleśnikowym można serwować solo lub też podać do mięsa, ryby czy ziemniaków
Kalafior w cieście naleśnikowym można serwować solo lub też podać do mięsa, ryby czy ziemniaków123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości - ok. 7 min. Odcedź.
  2. W naczyniu wymieszaj jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy tak, aby powstało ciasto bez grudek.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Zanurzaj każdą różyczkę w cieście naleśnikowym i od razu kładź na rozgrzanym oleju. Smaż każdą sztukę z obu stron na złocisty kolor.
  5. Usmażone różyczki połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas