Brak czasu na obiad? Ten soczysty kurczak na ryżu robi się sam!
Obiad sam się nie zrobi? A jednak! Ten przepis to doskonałe rozwiązanie na pyszny i sycący posiłek bez wielkiego wysiłku. Soczysty kurczak pieczony z ryżem w aromatycznym pomidorowym sosie i ziołach to idealna propozycja, gdy czas jest na wagę złota, a chęć na domowe jedzenie ogromna.

Kurczak pieczony na ryżu - szybki obiad bez bałaganu
W tym przepisie to piekarnik odwala czarną robotę, ty tylko wrzucasz wszystko do jednego naczynia, a potem możesz poczytać książkę, obejrzeć odcinek serialu albo po prostu poleżeć. Po godzinie z pieca wyjeżdża obiad pachnący ziołami i pomidorami. Ryż jest miękki i przesiąknięty smakiem, a kurczak - soczysty, delikatny i pięknie zrumieniony.
To jedno z tych dań, które robi się szybko, smakuje każdemu i spokojnie można je podać nawet najbardziej wymagającym gościom. A co jest najlepsze? Bardzo mało naczyń do zmywania!
Oto przepis na kurczaka na ryżu w sosie pomidorowym. Składniki wystarczą na cztery porcje.
Mięso i baza:
- 4 udka lub 8 podudzi z kurczaka
- 200 g ryżu (2 woreczki)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok. 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy, oleju lub masła
- przyprawy: łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej, zioła prowansalskie
Zalewa pomidorowa:
- 600 ml wrzątku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3 łyżki pikantnego ketchupu (ewentualnie 200 ml passaty lub 1/2 puszki pomidorów - wtedy uzupełnij wodą do 600 ml)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki chilli (lub mniej, jeśli nie lubisz pikantnych dań)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kurczaka: Natrzyj udka przyprawami i zostaw na 15-30 minut (a najlepiej na całą noc w lodówce). Potem obsmaż mięso z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.
- Na dno naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż.
- Pokrój cebulę w półkrążki i rozłóż ją równomiernie na ryżu. Połóż pokrojone w plasterki pieczarki. Możesz je też podsmażyć osobno na patelni, na której smażyłaś kurczaka i dodać na wierzch tuż przed końcem pieczenia.
- Ułóż podsmażone udka na warstwie warzyw i ryżu.
- Zrób zalewę: Wrzątek wlej do garnuszka, dodaj pomidory (w wybranej formie), masło i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem - nie żałuj!
- Zalej całość gorącą zalewą. Płyn powinien prawie zakrywać składniki.
- Piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół). Jeśli wierzch się zbyt rumieni - przykryj folią aluminiową.
- Wyjmij, daj chwilę odpocząć, podawaj i zbieraj pochwały.
Kilka trików:
- Możesz użyć kaszy zamiast ryżu - jaglana, gryczana albo jęczmienna świetnie się tu sprawdzi.
- Jeśli masz piekarnik z funkcją opóźnionego startu - ten przepis to idealny obiad na powrót z pracy.
- Nie masz pieczarek? Nic nie szkodzi. Możesz na ryż wrzucić nawet mrożonkę, np. warzywa na patelnię, groszek, albo dodać pokrojoną w plasterki marchewkę.