To najpyszniejszy sposób, by obniżyć cholesterol i zadbać o zdrowie serca
Pachnie i smakuje obłędnie, wspaniale komponuje się z wieloma posiłkami. Dzięki włączeniu jej do diety, z powodzeniem wyciszysz stany zapalne w organizmie, obniżysz cholesterol i wspomożesz leczenie anemii. A to nie wszystkie benefity, które w sobie ma. O jakim przysmaku mowa?

Pradawne lekarstwo
Tahini, czyli pasta sezamowa, zwana także masłem, przyrządzana jest z podprażonych ziaren sezamu. Mieli się je na gładką, lekko lejącą masę. Jej głęboki zapach i pełny smak zawdzięczamy właśnie prażeniu - dzięki temu procesowi smak ziaren sezamu nabiera głębi i wyjątkowego aromatu. Pasta tahini znana i wykorzystywana jest od tysięcy lat, zwłaszcza w kuchni Izraela, Iraku, Afryki Północnej, Syrii, Libanu, Turcji i Grecji. Najpierw traktowana była jako lekarstwo na różnego rodzaju przypadłości: bóle, stany zapalne oraz osłabienie. Dziś wiemy o niej znacznie więcej, a pełna gama jej prozdrowotnych właściwości jest imponująca.
Zobacz również:
Wartości odżywcze tahini
Tahini zawiera:
- magnez
- żelazo
- wapń
- potas
- cynk
- fosfor
- mangan
- witaminy z grupy B
- witaminę A
- witaminę E
- błonnik
- kwasy tłuszczowe
- węglowodany
Składa się w 60 proc. z tłuszczów i w 20 proc. z białek.
Na co pomaga pasta tahini?

- Obniżenie złego cholesterolu - sezamowym masłem powinni zainteresować się wszyscy, którym zależy na obniżeniu "złego" cholesterolu. Dzięki odpowiedniej zawartości kwasów tłuszczowych pasta pomaga regulować gospodarkę tłuszczową, utrzymując dobry poziom cholesterolu. Zapobiega podwyższeniu frakcji "złego" cholesterolu LDL, który może doprowadzać do chorób układu krążenia.
- Zdrowy układ nerwowy - dzięki zawartości witamin z grupy B, układ nerwowy będzie w lepszej kondycji, co przełoży się na poprawę koncentracji i pamięci, szybszą regenerację, lepszy komfortu snu oraz pomoże zapobiegać obniżeniom nastroju.
- Lepsza odporność - witamina E zawarta w tahini wpływa znacząco na zwiększenie odporności na infekcje, dodatkowo zapewniając działanie przeciwzapalne. Ta witamina jest także odpowiedzialna za młody wygląd skóry.
- Zdrowe serce - pasta sezamowa wspomaga pracę serca, pomagając utrzymać zatokowy rytm, zapobiega arytmii, chorobie wieńcowej i niewydolności organu. Zapobiega też zatykaniu się tętnic i tworzeniu tzw. blaszki miażdżycowej. Obniża także ciśnienie krwi, co jest doskonałą wiadomością dla wszystkich, którzy mierzą się z nadciśnieniem.
- Wspomaga przy alzheimerze - sezamina obecna w tahini ma działanie potrzebne w chorobie Alzheimera. Wpływa na aktywność różnicowania neuronów, przez co poprawia zdolności poznawcze i pamięć.
Kto nie powinien jeść tahini?
Pastę sezamową bez problemu znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej spotkać ją można w popularnych supermarketach. Słoik tahini, w zależności od pojemności, kupimy za kilkanaście do kilkudziesięciu złotych. Warto zapoznać się z etykietą i wybierać tahini sporządzone jedynie z ziaren sezamu, bez dodatków. Pasty nie powinny spożywać osoby uczulone na orzechy i pochodne, chorzy na astmę i z problemami oddechowymi, a także dzieci.

Jak jeść tahini?
Tahini z powodzeniem można zjadać solo - dwie łyżki pasty dziennie sprawią, że w przeciągu miesiąca-dwóch można odczuć jej prozdrowotne działanie. Można też dodawać ją do jogurtów, owsianek, koktajli owocowych a także jako zagęszczacz sosów. Sprawdzi się jako baza sosów do sałatek (dodaj do niej oliwę z oliwek, przyprawy, nieco musztardy) a także jako smarowidło do naleśników czy racuchów w towarzystwie świeżych owoców.