To prawdopodobnie najlepsza przystawka na domówkę. Dla koneserów dobrego smaku

Jak kulinarnie "kupić" naszych gości zaproszonych na domową imprezę? Zaserwować im wykwintną przystawkę dla koneserów doskonałych smaków. Mowa o tatarze śledziowym, którego przygotowanie na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest zupełnie inaczej.

Jak przygotować pyszny tatar ze śledzia?
Jak przygotować pyszny tatar ze śledzia?123RF/PICSEL

Tatar ze śledzia może stanowić doskonałą przystawkę, która pobudzi apetyt przed daniem główny. Taka przekąska świetnie sprawdzi się podczas tzw. domówki, a jej przygotowanie jest proste i szybkie. Wedle własnych preferencji możemy użyć śledzi marynowanych w occie, w oleju lub solonych. W tym ostatnim przypadku nie możemy zapomnieć o dokładnym wypłukaniu ryby, by pozbyć się z niej nadmiaru soli.

Smak tatara podkręcimy takimi składnikami jak musztarda i sok z cytryny, a wszystko to w towarzystwie marynowanych, ostrych papryczek i grzybków. Do dzieła.

Tatar ze śledzia - składniki

Do przygotowania tatara ze śledzia potrzebujemy:

  • 2 filety śledziowe,
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
  • mielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta brązowego cukru,
  • 2 łyżki marynowanej ostrej papryczki,
  • 3 łyżki marynowanych podgrzybków,
  • 1 łyżka cebulki marynowanej,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • olej lniany.

Tatar ze śledzia - przepis

Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie bardzo drobno je siekamy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i również bardzo drobno siekamy. Na pokrojone śledzie i natkę wykładamy musztardę, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz, odrobinę cukru i wszystkie składniki ponownie siekamy.

Papryczki, cebulkę i grzybki wyjmujemy z zalewy, drobno siekamy. Drobno kroimy szczypiorek. Tak przygotowane składniki łączymy z pozostałymi, wcześniej posiekanymi. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy.

Niewielkie salaterki delikatnie smarujemy w środku odrobiną oleju, przekładamy do nich tatar, lekko ugniatamy i wykładamy taką formę na talerze. Gotowe!

Urszula Szybowicz: Emocje odróżniają nas od innych istot i ja bym się ich nie bałaINTERIA.PL