To prawdopodobnie najlepsza przystawka na domówkę. Dla koneserów dobrego smaku
Jak kulinarnie "kupić" naszych gości zaproszonych na domową imprezę? Zaserwować im wykwintną przystawkę dla koneserów doskonałych smaków. Mowa o tatarze śledziowym, którego przygotowanie na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest zupełnie inaczej.

Tatar ze śledzia może stanowić doskonałą przystawkę, która pobudzi apetyt przed daniem główny. Taka przekąska świetnie sprawdzi się podczas tzw. domówki, a jej przygotowanie jest proste i szybkie. Wedle własnych preferencji możemy użyć śledzi marynowanych w occie, w oleju lub solonych. W tym ostatnim przypadku nie możemy zapomnieć o dokładnym wypłukaniu ryby, by pozbyć się z niej nadmiaru soli.
Smak tatara podkręcimy takimi składnikami jak musztarda i sok z cytryny, a wszystko to w towarzystwie marynowanych, ostrych papryczek i grzybków. Do dzieła.
Tatar ze śledzia - składniki
Do przygotowania tatara ze śledzia potrzebujemy:
- 2 filety śledziowe,
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- mielony czarny pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta brązowego cukru,
- 2 łyżki marynowanej ostrej papryczki,
- 3 łyżki marynowanych podgrzybków,
- 1 łyżka cebulki marynowanej,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- olej lniany.
Tatar ze śledzia - przepis
Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie bardzo drobno je siekamy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i również bardzo drobno siekamy. Na pokrojone śledzie i natkę wykładamy musztardę, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz, odrobinę cukru i wszystkie składniki ponownie siekamy.
Papryczki, cebulkę i grzybki wyjmujemy z zalewy, drobno siekamy. Drobno kroimy szczypiorek. Tak przygotowane składniki łączymy z pozostałymi, wcześniej posiekanymi. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy.
Niewielkie salaterki delikatnie smarujemy w środku odrobiną oleju, przekładamy do nich tatar, lekko ugniatamy i wykładamy taką formę na talerze. Gotowe!