To prawdopodobnie najzdrowsza pasta do pieczywa. Smak? Obłędny

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować wysokobiałkową pastę do pieczywa?
Jak przygotować wysokobiałkową pastę do pieczywa?123RF/PICSEL
Ze świeżym pieczywem smakuje najlepiej!
Ze świeżym pieczywem smakuje najlepiej!123RF/PICSEL

Wysokobiałkowa pasta do kanapek - składniki

  • 8 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego wysokobiałkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym z puszki,
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • płaska łyżeczka ostrej papryki w proszki lub słodkiej papryki w proszku,
  • pieprz i sól.

Wysokobiałkowa pasta do kanapek - przepis

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, przekładamy do miski, dodajemy majonez i jogurt, a następnie całość blendujemy na gładką masę. 
  2. Dodajemy odrobinę musztardy francuskiej, posiekany szczypiorek, tuńczyka odsączonego z zalewy i posiekane w drobną kostkę ogórki. 
  3. Pastę doprawiamy ostrą lub słodką papryką w proszku, solą i pieprzem.
  4. Całość dokładnie mieszamy i zamykamy w lodówce na 25 minut, żeby wszystkie składniki się "przegryzły". 
  5. Pastę nakładamy na świeże pieczywo. 
„Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowaPolsat