To prawdopodobnie najzdrowsza pasta do pieczywa. Smak? Obłędny

Pożywna, sycąca, smaczna i zawierająca dużo jakże ważnego dla organizmu białka – oto idealna pasta do kanapek. Jakich składników użyć do jej wykonania, czym doprawić i jak przejść przez ten proces sprawnie, by nie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu?

Jak przygotować wysokobiałkową pastę do pieczywa?
Jak przygotować wysokobiałkową pastę do pieczywa?123RF/PICSEL

Setki, a może tysiące? Przepisów na pasty kanapkowe jest mnóstwo, dlatego prawdopodobnie nigdy się nie znudzą. Rzecz jasna, jednym z najważniejszych aspektów pasty jest jej smak. Warto jednak pamiętać, by taki dodatek do pieczywa był również zdrowy i bogaty w składniki odżywcze.

Najważniejszym elementem budulcowym dla organizmu jest białko, bez którego nie jesteśmy w stanie przetrwać, a proteiny z powodzeniem możemy dostarczyć właśnie w formie pasty kanapkowej. Wystarczy, że zaopatrzymy się w kilka składników, poświęcimy 10 minut na przygotowanie pasty i możemy się cieszyć znakomitym dodatkiem do kanapek.

Ze świeżym pieczywem smakuje najlepiej!
Ze świeżym pieczywem smakuje najlepiej!123RF/PICSEL

Wysokobiałkowa pasta do kanapek - składniki

Do przygotowania wysokobiałkowej pasty do kanapek potrzebujemy następujących składników:

  • 8 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego wysokobiałkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym z puszki,
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • płaska łyżeczka ostrej papryki w proszki lub słodkiej papryki w proszku,
  • pieprz i sól.

Wysokobiałkowa pasta do kanapek - przepis

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, przekładamy do miski, dodajemy majonez i jogurt, a następnie całość blendujemy na gładką masę. 
  2. Dodajemy odrobinę musztardy francuskiej, posiekany szczypiorek, tuńczyka odsączonego z zalewy i posiekane w drobną kostkę ogórki. 
  3. Pastę doprawiamy ostrą lub słodką papryką w proszku, solą i pieprzem.
  4. Całość dokładnie mieszamy i zamykamy w lodówce na 25 minut, żeby wszystkie składniki się "przegryzły". 
  5. Pastę nakładamy na świeże pieczywo. 
„Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowaPolsat