To prawdopodobnie najzdrowsza pasta do pieczywa. Smak? Obłędny
Pożywna, sycąca, smaczna i zawierająca dużo jakże ważnego dla organizmu białka – oto idealna pasta do kanapek. Jakich składników użyć do jej wykonania, czym doprawić i jak przejść przez ten proces sprawnie, by nie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu?
Setki, a może tysiące? Przepisów na pasty kanapkowe jest mnóstwo, dlatego prawdopodobnie nigdy się nie znudzą. Rzecz jasna, jednym z najważniejszych aspektów pasty jest jej smak. Warto jednak pamiętać, by taki dodatek do pieczywa był również zdrowy i bogaty w składniki odżywcze.
Najważniejszym elementem budulcowym dla organizmu jest białko, bez którego nie jesteśmy w stanie przetrwać, a proteiny z powodzeniem możemy dostarczyć właśnie w formie pasty kanapkowej. Wystarczy, że zaopatrzymy się w kilka składników, poświęcimy 10 minut na przygotowanie pasty i możemy się cieszyć znakomitym dodatkiem do kanapek.
Czytaj także: Wrzucam resztki z rosołu do blendera. W kilka chwil przygotowuję kremową pastę kanapkową
Wysokobiałkowa pasta do kanapek - składniki
Do przygotowania wysokobiałkowej pasty do kanapek potrzebujemy następujących składników:
- 8 jajek,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego wysokobiałkowego,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 150 g tuńczyka w sosie własnym z puszki,
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe,
- płaska łyżeczka ostrej papryki w proszki lub słodkiej papryki w proszku,
- pieprz i sól.
Wysokobiałkowa pasta do kanapek - przepis
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, przekładamy do miski, dodajemy majonez i jogurt, a następnie całość blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy odrobinę musztardy francuskiej, posiekany szczypiorek, tuńczyka odsączonego z zalewy i posiekane w drobną kostkę ogórki.
- Pastę doprawiamy ostrą lub słodką papryką w proszku, solą i pieprzem.
- Całość dokładnie mieszamy i zamykamy w lodówce na 25 minut, żeby wszystkie składniki się "przegryzły".
- Pastę nakładamy na świeże pieczywo.