Wrzucam resztki z rosołu do blendera. W kilka chwil przygotowuję kremową pastę kanapkową

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
301
Udostępnij
Mięso z rosołu świetnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej
Mięso z rosołu świetnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej123RF/PICSEL

Co można przygotować z mięsa z rosołu drobiowego?

  • farsz do uszek i pierogów,
  • domowy pasztet na kanapki,
  • sycący sos do spaghetti,
  • smakowite potrawki,
  • galarety mięsne,
  • sałatki warzywne lub makaronowe

Pasta z kurczaka na kanapki

Jak smakowicie wykorzystać resztki z rosołu?
Jak smakowicie wykorzystać resztki z rosołu?123RF/PICSEL
  • 250-300 g mięsa z kurczaka z rosołu
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 4 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki z rosołu
  • 3-4 łyżeczki serka śmietankowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione pieczywo

Jak zrobić smarowidło do chleba z mięsa z rosołu?

  1. Ostudzone mięso z kurczaka wkładamy do kielicha blendera razem z suszonymi pomidorami, olejem z suszonych pomidorów, ząbkami czosnku, marchewkami, serkiem śmietankowym, ogórkami konserwowymi, natką pietruszki oraz przyprawami.
  2. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy przez kilka minut, aż do osiągnięcia gładkiej i pozbawionej grudek konsystencji.
  3. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dodawać jeszcze po łyżeczce oleju z suszonych pomidorów. Zamiennie sprawdzi się także ulubiony majonez.
  4. Gotową pastę z kurczaka z rosołu przekładamy do szczelnie zamykanego szklanego pojemnika i wkładamy do lodówki.
  5. W międzyczasie zabieramy się za pokrojenie pieczywa. Smarowidło świetnie smakuje podane na świeżym chlebie, ale możemy także natrzeć kromki odrobiną oliwy i czosnkiem, a następnie przypiec w piekarniku, tosterze lub na patelni.
  6. Pieczywo wykładamy na talerz, a następnie każdą kromkę smarujemy obficie solidną warstwą pasty z mięsa drobiowego.
  7. Smarowidło z mięsa z rosołu doskonale nada się także jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowa
      „Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowaPolsat
      Przejdź na