Wrzucam resztki z rosołu do blendera. W kilka chwil przygotowuję kremową pastę kanapkową

Mięso z rosołu świetnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej
Mięso z rosołu świetnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej123RF/PICSEL

Co można przygotować z mięsa z rosołu drobiowego?

Zobacz również:

    • farsz do uszek i pierogów,
    • domowy pasztet na kanapki,
    • sycący sos do spaghetti,
    • smakowite potrawki,
    • galarety mięsne,
    • sałatki warzywne lub makaronowe

    Pasta z kurczaka na kanapki

    Jak smakowicie wykorzystać resztki z rosołu?
    Jak smakowicie wykorzystać resztki z rosołu?123RF/PICSEL
    • 250-300 g mięsa z kurczaka z rosołu
    • 5-6 suszonych pomidorów
    • 4 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 marchewki z rosołu
    • 3-4 łyżeczki serka śmietankowego
    • 2 ogórki konserwowe
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • ulubione pieczywo

    Jak zrobić smarowidło do chleba z mięsa z rosołu?

    1. Ostudzone mięso z kurczaka wkładamy do kielicha blendera razem z suszonymi pomidorami, olejem z suszonych pomidorów, ząbkami czosnku, marchewkami, serkiem śmietankowym, ogórkami konserwowymi, natką pietruszki oraz przyprawami.
    2. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy przez kilka minut, aż do osiągnięcia gładkiej i pozbawionej grudek konsystencji.
    3. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dodawać jeszcze po łyżeczce oleju z suszonych pomidorów. Zamiennie sprawdzi się także ulubiony majonez.
    4. Gotową pastę z kurczaka z rosołu przekładamy do szczelnie zamykanego szklanego pojemnika i wkładamy do lodówki.
    5. W międzyczasie zabieramy się za pokrojenie pieczywa. Smarowidło świetnie smakuje podane na świeżym chlebie, ale możemy także natrzeć kromki odrobiną oliwy i czosnkiem, a następnie przypiec w piekarniku, tosterze lub na patelni.
    6. Pieczywo wykładamy na talerz, a następnie każdą kromkę smarujemy obficie solidną warstwą pasty z mięsa drobiowego.
    7. Smarowidło z mięsa z rosołu doskonale nada się także jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowaPolsat