Wrzucam resztki z rosołu do blendera. W kilka chwil przygotowuję kremową pastę kanapkową

Koniec wakacji wcale nie oznacza definitywnego pożegnania się z latem. Choć na pierwszy dzień jesieni przyjdzie jeszcze sporo poczekać, już teraz warto pomyśleć o smakowitych zapasach na chłodniejsze dni. Jednym z nich jest delikatna, a zarazem pełna smaku pasta z mięsa drobiowego z rosołu. To doskonały patent na wykorzystanie resztek z zupy, bez konieczności ich marnowania.

Mięso z rosołu świetnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej
Mięso z rosołu świetnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej123RF/PICSEL

Co można przygotować z mięsa z rosołu drobiowego?

Rosół to zupa, która szybko stawia na nogi osoby walczące z infekcjami, dodaje sił po ćwiczeniach i syci zawsze wtedy, kiedy żołądek na cały głos domaga się zaspokojenia głodu. Esencjonalny wywar pełen mięsa, warzyw, ziół i przypraw roznosi smakowity zapach po najdalszych zakamarkach domu lub mieszkania. Możemy zajadać się nim solo, podać z lanymi kluseczkami lub zaserwować tradycyjnie, z cienkimi nitkami makaronu.

Szefowie kuchni warzą swoje wywary najczęściej na gęsinie, wołowinie oraz drobiu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać samo mięso z kurczaka. Tak przygotowana zupa nadal zachwyci smakiem i wartościami odżywczymi. Co ciekawe, wygotowane w rosole mięso może stać się głównym składnikiem w wielu pysznych potrawach. Na liście znalazły się m.in.:

  • farsz do uszek i pierogów,
  • domowy pasztet na kanapki,
  • sycący sos do spaghetti,
  • smakowite potrawki,
  • galarety mięsne,
  • sałatki warzywne lub makaronowe

Pasta z kurczaka na kanapki

Spora część kucharzy zaznacza, że najlepszy rosół otrzymamy jedynie z odpowiednio dobranej mieszanki mięs. W wielu domach nadal króluje smakowity wywar przygotowany na drobiu. Takiej zupy nie da się podrobić. Jej smak, aromat i złocisty kolor to nie tylko kwintesencja weekendowych obiadów, ale także naturalny środek wzmacniający odporność. Wywarem zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie zawsze jednak mamy pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa. Ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie sycącej i obłędnie kremowej pasty kanapkowej na bazie mięsa drobiowego z rosołu.

Jak smakowicie wykorzystać resztki z rosołu?
Jak smakowicie wykorzystać resztki z rosołu?123RF/PICSEL

Składniki na pastę kanapkową z mięsa z rosołu

  • 250-300 g mięsa z kurczaka z rosołu
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 4 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki z rosołu
  • 3-4 łyżeczki serka śmietankowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione pieczywo

Jak zrobić smarowidło do chleba z mięsa z rosołu?

  1. Ostudzone mięso z kurczaka wkładamy do kielicha blendera razem z suszonymi pomidorami, olejem z suszonych pomidorów, ząbkami czosnku, marchewkami, serkiem śmietankowym, ogórkami konserwowymi, natką pietruszki oraz przyprawami.
  2. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy przez kilka minut, aż do osiągnięcia gładkiej i pozbawionej grudek konsystencji.
  3. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dodawać jeszcze po łyżeczce oleju z suszonych pomidorów. Zamiennie sprawdzi się także ulubiony majonez.
  4. Gotową pastę z kurczaka z rosołu przekładamy do szczelnie zamykanego szklanego pojemnika i wkładamy do lodówki.
  5. W międzyczasie zabieramy się za pokrojenie pieczywa. Smarowidło świetnie smakuje podane na świeżym chlebie, ale możemy także natrzeć kromki odrobiną oliwy i czosnkiem, a następnie przypiec w piekarniku, tosterze lub na patelni.
  6. Pieczywo wykładamy na talerz, a następnie każdą kromkę smarujemy obficie solidną warstwą pasty z mięsa drobiowego.
  7. Smarowidło z mięsa z rosołu doskonale nada się także jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowaPolsat

Sprawdź również: Arancini z mozzarellą

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas