Wrzucam resztki z rosołu do blendera. W kilka chwil przygotowuję kremową pastę kanapkową
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Koniec wakacji wcale nie oznacza definitywnego pożegnania się z latem. Choć na pierwszy dzień jesieni przyjdzie jeszcze sporo poczekać, już teraz warto pomyśleć o smakowitych zapasach na chłodniejsze dni. Jednym z nich jest delikatna, a zarazem pełna smaku pasta z mięsa drobiowego z rosołu. To doskonały patent na wykorzystanie resztek z zupy, bez konieczności ich marnowania.
Spis treści:
Co można przygotować z mięsa z rosołu drobiowego?
Rosół to zupa, która szybko stawia na nogi osoby walczące z infekcjami, dodaje sił po ćwiczeniach i syci zawsze wtedy, kiedy żołądek na cały głos domaga się zaspokojenia głodu. Esencjonalny wywar pełen mięsa, warzyw, ziół i przypraw roznosi smakowity zapach po najdalszych zakamarkach domu lub mieszkania. Możemy zajadać się nim solo, podać z lanymi kluseczkami lub zaserwować tradycyjnie, z cienkimi nitkami makaronu.
Szefowie kuchni warzą swoje wywary najczęściej na gęsinie, wołowinie oraz drobiu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać samo mięso z kurczaka. Tak przygotowana zupa nadal zachwyci smakiem i wartościami odżywczymi. Co ciekawe, wygotowane w rosole mięso może stać się głównym składnikiem w wielu pysznych potrawach. Na liście znalazły się m.in.:
- farsz do uszek i pierogów,
- domowy pasztet na kanapki,
- sycący sos do spaghetti,
- smakowite potrawki,
- galarety mięsne,
- sałatki warzywne lub makaronowe
Pasta z kurczaka na kanapki
Spora część kucharzy zaznacza, że najlepszy rosół otrzymamy jedynie z odpowiednio dobranej mieszanki mięs. W wielu domach nadal króluje smakowity wywar przygotowany na drobiu. Takiej zupy nie da się podrobić. Jej smak, aromat i złocisty kolor to nie tylko kwintesencja weekendowych obiadów, ale także naturalny środek wzmacniający odporność. Wywarem zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie zawsze jednak mamy pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa. Ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie sycącej i obłędnie kremowej pasty kanapkowej na bazie mięsa drobiowego z rosołu.
Składniki na pastę kanapkową z mięsa z rosołu
- 250-300 g mięsa z kurczaka z rosołu
- 5-6 suszonych pomidorów
- 4 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 marchewki z rosołu
- 3-4 łyżeczki serka śmietankowego
- 2 ogórki konserwowe
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ulubione pieczywo
Jak zrobić smarowidło do chleba z mięsa z rosołu?
- Ostudzone mięso z kurczaka wkładamy do kielicha blendera razem z suszonymi pomidorami, olejem z suszonych pomidorów, ząbkami czosnku, marchewkami, serkiem śmietankowym, ogórkami konserwowymi, natką pietruszki oraz przyprawami.
- Wszystkie składniki dokładnie miksujemy przez kilka minut, aż do osiągnięcia gładkiej i pozbawionej grudek konsystencji.
- Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dodawać jeszcze po łyżeczce oleju z suszonych pomidorów. Zamiennie sprawdzi się także ulubiony majonez.
- Gotową pastę z kurczaka z rosołu przekładamy do szczelnie zamykanego szklanego pojemnika i wkładamy do lodówki.
- W międzyczasie zabieramy się za pokrojenie pieczywa. Smarowidło świetnie smakuje podane na świeżym chlebie, ale możemy także natrzeć kromki odrobiną oliwy i czosnkiem, a następnie przypiec w piekarniku, tosterze lub na patelni.
- Pieczywo wykładamy na talerz, a następnie każdą kromkę smarujemy obficie solidną warstwą pasty z mięsa drobiowego.
- Smarowidło z mięsa z rosołu doskonale nada się także jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Smacznego!
Sprawdź również: Arancini z mozzarellą