Trę na wiórki i mieszam w salaterce. Takie połączenie smaków podbija każdy obiad

W wielu domach surówki to nie tylko nieodłączny dodatek do obiadu, ale także ważny składnik w codziennej diecie. Odpowiednio dobrane składniki są w stanie dodać charakteru nawet najprostszemu posiłkowi, a dodatkowo nadają mi więcej wartości odżywczych. Jeśli chcemy, by nasze obiady były jeszcze smaczniejsze, przygotujmy zapas chrupiącej surówki z selera i gruszki.

Jak przyrządzić smakowitą surówkę z selera i gruszki?
Jak przyrządzić smakowitą surówkę z selera i gruszki? 123RF/PICSEL

Słodka surówka z selera i gruszki

Choć święto owoców i warzyw przypada oficjalnie na 16 października, warto korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok. Duetem, który warto wypróbować w kuchni, jest połączenie selera oraz gruszki. Te smakowite składniki uznaje się za prawdziwe bomby witamin i minerałów, a także łatwo przyswajalnych związków. Znajdziemy w nich m.in.:

  • potas,
  • sód,
  • wapń,
  • magnez,
  • błonnik pokarmowy,
  • kwas foliowy,
  • prowitaminę A,
  • witaminę C.

Składniki na surówkę z selera

Seler wykazuje silne działanie kojące system nerwowy, obniża ciśnienie tętnicze i pobudza procesy przemiany materii. Włączenie warzywa do diety ułatwia trawienie, co przekłada się na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Słodkie gruszki to cenne źródło antyoksydantów, które chronią komórki organizmu przed zniszczeniem. Owoce te składają się głównie z wody, dzięki czemu pomagają utrzymać prawidłowy stan nawodnienia. Jak połączyć oba składniki w surówce? Podpowiadamy.

Surówka z selera to źródło cennych witamin
Surówka z selera to źródło cennych witaminmateriał partnera

Składniki na surówkę z selera i gruszki

  • 1 sztuka selera korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 1 gruszka
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki

Jak przygotować domowy dodatek do obiadu?

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia pod zimną i bieżącą wodą selera, gruszki oraz marchewki. W następnym kroku osuszamy owoc i warzywa kawałkiem ręcznika papierowego.
  2. Tak przygotowane warzywa i owoc obieramy, a następnie kolejno ścieramy na tarce jarzynowej do dużej miski.
  3. Wymieszaną tartą marchewkę, seler oraz gruszkę łączymy z suszoną żurawiną. W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny z musztardą, a następnie polewamy surówkę.
  4. Na koniec doprawiamy surówkę z selera i gruszki solą i pieprzem, a wierzch obficie zasypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Przechowywanie surówki z gruszki i selera

Surówki na bazie świeżych owoców i warzyw najlepiej smakują jedzone tuż po przygotowaniu. Im dłużej stoją, tym z każdym dniem zaczną coraz bardziej podchodzić wodą. Zdarza się jednak, że zrobimy ich nieco za dużo lub po prostu nie jesteśmy w stanie wszystkiego przejeść.

Nadwyżkę pysznej surówki najlepiej schować do szklanego pojemnika z zamknięciem i przechowywać maksymalnie 2-3 dni w lodówce. Odradza się trzymanie dodatku w emaliowanych garnkach, gdyż kontakt warzyw lub owoców z ich powierzchnią doprowadzi do zachodzenia reakcji, które skutkują powstaniem szkodliwych substancji chemicznych.

„Ewa gotuje”: Sernik z waniliowym crème brûléePolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas