Trę na wiórki i mieszam w salaterce. Takie połączenie smaków podbija każdy obiad

Jak przyrządzić smakowitą surówkę z selera i gruszki?
Jak przyrządzić smakowitą surówkę z selera i gruszki? 123RF/PICSEL

Słodka surówka z selera i gruszki

Zobacz również:

    • potas,
    • sód,
    • wapń,
    • magnez,
    • błonnik pokarmowy,
    • kwas foliowy,
    • prowitaminę A,
    • witaminę C.

    Składniki na surówkę z selera

    Surówka z selera to źródło cennych witamin
    Surówka z selera to źródło cennych witaminmateriał partnera
    • 1 sztuka selera korzeniowego
    • 1 marchewka
    • 1 gruszka
    • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
    • 1 łyżka jogurtu greckiego
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 3-4 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • posiekana natka pietruszki

    Jak przygotować domowy dodatek do obiadu?

    1. Zaczynamy od dokładnego umycia pod zimną i bieżącą wodą selera, gruszki oraz marchewki. W następnym kroku osuszamy owoc i warzywa kawałkiem ręcznika papierowego.
    2. Tak przygotowane warzywa i owoc obieramy, a następnie kolejno ścieramy na tarce jarzynowej do dużej miski.
    3. Wymieszaną tartą marchewkę, seler oraz gruszkę łączymy z suszoną żurawiną. W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny z musztardą, a następnie polewamy surówkę.
    4. Na koniec doprawiamy surówkę z selera i gruszki solą i pieprzem, a wierzch obficie zasypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

    Przechowywanie surówki z gruszki i selera

    „Ewa gotuje”: Sernik z waniliowym crème brûléePolsat