Oczyszczają jelita, pomagają schudnąć. Zrobisz je w 20 minut

Surówka z czerwonej kapusty do idealny dodatek do obiadu
Surówka z czerwonej kapusty do idealny dodatek do obiadu 123RF/PICSEL
To świetny dodatek do obiadu lub pełnoprawna przekąska
To świetny dodatek do obiadu lub pełnoprawna przekąska123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść surówki?

Zobacz również:

  • wypadające włosy
  • słabe paznokcie
  • problemy z cerą
  • bóle głowy i zawroty
  • chroniczne zmęczenie
  • problemy ze snem
  • kłopoty z utrzymaniem równowagi

Pięć propozycji na genialne surówki. Oczyszczają i wzmacniają odporność

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz i cukier
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu

Zobacz również:

    1. Oczyść kapustę z brzydkich liści i poszatkuj drobno resztę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw kapustę na 30 minut, by zmiękła. 
    2. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce. Dodaj do miękkiej kapusty. 
    3. Dodaj do kapusty resztę składników i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i odłóż do lodówki na godzinę, by smaki dobrze się przegryzły. 

    Surówka z marchewki

    • 5 dużych marchewek 
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki tartego jabłka
    • szczypta soli
    • odrobina natki pietruszki
    1. Marchewki umyj i cienko obierz, a następnie zetrzyj na tarce do warzyw. 
    2. Dodaj trzy łyżki startego jabłka i trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. 
    3. Dopraw do smaku solą i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.

    Surówka z kiszonej kapusty

    To jedna z najpopularniejszych polskich surówek
    To jedna z najpopularniejszych polskich surówek123RF/PICSEL
    • 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
    • średnie, twarde jabłko 
    • 2 średnie marchewki
    • 8 łyżek oleju roślinnego
    • płaska łyżeczka cukru
    1. Odciśnij kapustę z nadmiaru wody i drobno poszatkuj. Umieść w sporej misce. 
    2. Obierz jabłko i marchewkę i zetrzyj na tarce - dodaj do kapusty. Dodaj cukier. 
    3. Surówkę polej olejem i dokładnie wymieszaj. 

    Surówka z selera

    • 1 seler korzeniowy
    • 1 średnie jabłko 
    • garść orzechów włoskich
    • garść natki pietruszki
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • łyżka kwaśnej śmietany np. 18 proc.
    • sól i pieprz do smaku
    1. Umyj i obierz seler oraz jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. 
    2. Dodaj pokruszone orzechy włoskie, śmietanę i olej. Dopraw solą i pieprzem.
    3. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.
    Do surówki z selera dodać można także rodzynki
    Do surówki z selera dodać można także rodzynki 123RF/PICSEL

    Surówka z pora

    • 1 duży por
    • 1 średnie jabłko 
    • 1 średnia marchew
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. 
    • pieprz i sól do smaku
    1. Przepłucz i obierz pora, a następnie pokrój go w cienkie krążki lub posiekaj. 
    2. Obierz jabłko oraz marchew i zetrzyj je na grubych oczkach. Umieść w misce z porem. 
    3. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.