Reklama

Oczyszczają jelita, pomagają schudnąć. Zrobisz je w 20 minut

Surówki to nie tylko idealny dodatek do obiadu, ale także samodzielne dania, które doskonale oczyszczają organizm i usprawniają pracę układu pokarmowego, pomagają schudnąć i są prawdziwą witaminową bombą. Wybraliśmy pięć najlepszych, najprostszych przepisów - te surówki zrobisz dosłownie w kilka minut!

Dlaczego warto jeść surówki?

Surówki to lekkie potrawy, przyrządzane z surowych, nieprzetworzonych warzyw lub owoców. Mogą być oparte na jednym produkcie lub stanowić ich miks. Surówki to prawdziwa kopalnia witamin i powinny na stałe znaleźć się w naszym jadłospisie. To bogate źródło błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i usprawnia pracę układu pokarmowego. Surówki pomagają także schudnąć - są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i z powodzeniem mogą spożywać je nawet diabetycy. Jednocześnie są bardzo odżywcze i szybko uzupełniają wszelkie niedobory - obowiązkowo powinny się więc znaleźć także w diecie osób chorujących na anemię i niedożywionych. 

W tym miejscu warto dodać, że osoby niedożywione wcale nie muszą być chude, a nawet szczupłe. Wiąże się to raczej z niedoborem witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwszymi objawami niedożywienia mogą być np.:

  • wypadające włosy
  • słabe paznokcie
  • problemy z cerą
  • bóle głowy i zawroty
  • chroniczne zmęczenie
  • problemy ze snem
  • kłopoty z utrzymaniem równowagi

Po surówki powinny sięgać także osoby zdrowe - zapobiegają one bowiem chorobom i doskonale wzmacniają odporność. Wiosną wspomagają natomiast oczyszczenie organizmu i pomagają wrócić do formy po męczącej zimie. 

Reklama

Pięć propozycji na genialne surówki. Oczyszczają i wzmacniają odporność

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz i cukier
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie: 

  1. Oczyść kapustę z brzydkich liści i poszatkuj drobno resztę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw kapustę na 30 minut, by zmiękła. 
  2. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce. Dodaj do miękkiej kapusty. 
  3. Dodaj do kapusty resztę składników i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i odłóż do lodówki na godzinę, by smaki dobrze się przegryzły. 

Surówka z marchewki

Składniki

  • 5 dużych marchewek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki tartego jabłka
  • szczypta soli
  • odrobina natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewki umyj i cienko obierz, a następnie zetrzyj na tarce do warzyw. 
  2. Dodaj trzy łyżki startego jabłka i trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. 
  3. Dopraw do smaku solą i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki

  • 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
  • średnie, twarde jabłko
  • 2 średnie marchewki
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie: 

  1. Odciśnij kapustę z nadmiaru wody i drobno poszatkuj. Umieść w sporej misce. 
  2. Obierz jabłko i marchewkę i zetrzyj na tarce - dodaj do kapusty. Dodaj cukier. 
  3. Surówkę polej olejem i dokładnie wymieszaj. 

Surówka z selera

Składniki

  • 1 seler korzeniowy
  • 1 średnie jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie: 

  1. Umyj i obierz seler oraz jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. 
  2. Dodaj pokruszone orzechy włoskie, śmietanę i olej. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.

Surówka z pora

Składniki

  • 1 duży por
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia marchew
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie: 

  1. Przepłucz i obierz pora, a następnie pokrój go w cienkie krążki lub posiekaj. 
  2. Obierz jabłko oraz marchew i zetrzyj je na grubych oczkach. Umieść w misce z porem. 
  3. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. 

Smacznego! 

Zobacz również:  Sekretne składniki siostry Anastazji. Dodaje je do surówki z kapusty 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy