Oczyszczają jelita, pomagają schudnąć. Zrobisz je w 20 minut
Surówki to nie tylko idealny dodatek do obiadu, ale także samodzielne dania, które doskonale oczyszczają organizm i usprawniają pracę układu pokarmowego, pomagają schudnąć i są prawdziwą witaminową bombą. Wybraliśmy pięć najlepszych, najprostszych przepisów - te surówki zrobisz dosłownie w kilka minut!
Dlaczego warto jeść surówki?
W tym miejscu warto dodać, że osoby niedożywione wcale nie muszą być chude, a nawet szczupłe. Wiąże się to raczej z niedoborem witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwszymi objawami niedożywienia mogą być np.:
- wypadające włosy
- słabe paznokcie
- problemy z cerą
- bóle głowy i zawroty
- chroniczne zmęczenie
- problemy ze snem
- kłopoty z utrzymaniem równowagi
Po surówki powinny sięgać także osoby zdrowe - zapobiegają one bowiem chorobom i doskonale wzmacniają odporność. Wiosną wspomagają natomiast oczyszczenie organizmu i pomagają wrócić do formy po męczącej zimie.
Pięć propozycji na genialne surówki. Oczyszczają i wzmacniają odporność
Surówka z czerwonej kapusty
Przygotowanie:
- Oczyść kapustę z brzydkich liści i poszatkuj drobno resztę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw kapustę na 30 minut, by zmiękła.
- Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce. Dodaj do miękkiej kapusty.
- Dodaj do kapusty resztę składników i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i odłóż do lodówki na godzinę, by smaki dobrze się przegryzły.
Surówka z marchewki
- 5 dużych marchewek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki tartego jabłka
- szczypta soli
- odrobina natki pietruszki
Przygotowanie:
- Marchewki umyj i cienko obierz, a następnie zetrzyj na tarce do warzyw.
- Dodaj trzy łyżki startego jabłka i trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Surówka z kiszonej kapusty
- 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
- średnie, twarde jabłko
- 2 średnie marchewki
- 8 łyżek oleju roślinnego
- płaska łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Odciśnij kapustę z nadmiaru wody i drobno poszatkuj. Umieść w sporej misce.
- Obierz jabłko i marchewkę i zetrzyj na tarce - dodaj do kapusty. Dodaj cukier.
- Surówkę polej olejem i dokładnie wymieszaj.
Surówka z selera
- 1 seler korzeniowy
- 1 średnie jabłko
- garść orzechów włoskich
- garść natki pietruszki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- łyżka kwaśnej śmietany np. 18 proc.
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyj i obierz seler oraz jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
- Dodaj pokruszone orzechy włoskie, śmietanę i olej. Dopraw solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Surówka z pora
- 1 duży por
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchew
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Przepłucz i obierz pora, a następnie pokrój go w cienkie krążki lub posiekaj.
- Obierz jabłko oraz marchew i zetrzyj je na grubych oczkach. Umieść w misce z porem.
- Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!