Oczyszczają jelita, pomagają schudnąć. Zrobisz je w 20 minut
Surówki to nie tylko idealny dodatek do obiadu, ale także samodzielne dania, które doskonale oczyszczają organizm i usprawniają pracę układu pokarmowego, pomagają schudnąć i są prawdziwą witaminową bombą. Wybraliśmy pięć najlepszych, najprostszych przepisów - te surówki zrobisz dosłownie w kilka minut!
Surówki to lekkie potrawy, przyrządzane z surowych, nieprzetworzonych warzyw lub owoców. Mogą być oparte na jednym produkcie lub stanowić ich miks. Surówki to prawdziwa kopalnia witamin i powinny na stałe znaleźć się w naszym jadłospisie. To bogate źródło błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i usprawnia pracę układu pokarmowego. Surówki pomagają także schudnąć - są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i z powodzeniem mogą spożywać je nawet diabetycy. Jednocześnie są bardzo odżywcze i szybko uzupełniają wszelkie niedobory - obowiązkowo powinny się więc znaleźć także w diecie osób chorujących na anemię i niedożywionych.
W tym miejscu warto dodać, że osoby niedożywione wcale nie muszą być chude, a nawet szczupłe. Wiąże się to raczej z niedoborem witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwszymi objawami niedożywienia mogą być np.:
- wypadające włosy
- słabe paznokcie
- problemy z cerą
- bóle głowy i zawroty
- chroniczne zmęczenie
- problemy ze snem
- kłopoty z utrzymaniem równowagi
Po surówki powinny sięgać także osoby zdrowe - zapobiegają one bowiem chorobom i doskonale wzmacniają odporność. Wiosną wspomagają natomiast oczyszczenie organizmu i pomagają wrócić do formy po męczącej zimie.
Przygotowanie:
- Oczyść kapustę z brzydkich liści i poszatkuj drobno resztę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw kapustę na 30 minut, by zmiękła.
- Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce. Dodaj do miękkiej kapusty.
- Dodaj do kapusty resztę składników i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i odłóż do lodówki na godzinę, by smaki dobrze się przegryzły.
Przygotowanie:
- Marchewki umyj i cienko obierz, a następnie zetrzyj na tarce do warzyw.
- Dodaj trzy łyżki startego jabłka i trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowanie:
- Odciśnij kapustę z nadmiaru wody i drobno poszatkuj. Umieść w sporej misce.
- Obierz jabłko i marchewkę i zetrzyj na tarce - dodaj do kapusty. Dodaj cukier.
- Surówkę polej olejem i dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie:
- Umyj i obierz seler oraz jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
- Dodaj pokruszone orzechy włoskie, śmietanę i olej. Dopraw solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Przygotowanie:
- Przepłucz i obierz pora, a następnie pokrój go w cienkie krążki lub posiekaj.
- Obierz jabłko oraz marchew i zetrzyj je na grubych oczkach. Umieść w misce z porem.
- Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Zobacz również: Sekretne składniki siostry Anastazji. Dodaje je do surówki z kapusty