Trzy dania z bobu
Sezon na ulubione zielone warzywo Polaków już trwa. Nie przegap okazji na wykorzystanie bobu w pysznych daniach dla całej rodziny!
Zupa z bobu
Składniki:
0,5 kg bobu
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 ziemniaki
2 łyżki śmietany
1 l wywaru mięsnego
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bób ugotować w osolonym wrzątku i po lekkim schłodzeniu obrać. Natkę pietruszki posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić cebule i czosnek, dodać pokrojone ziemniaki i bób, chwilę smażyć i zalać wywarem, gotować do miękkości ziemniaków. Po tym czasie wyjąć kilka ziaren bobu do dekoracji, a resztę zmiksować. Ponownie zagotować dodając śmietanę i siekaną natką pietruszki.
Grzanki z pastą
0,5 kg ugotowanego bobu
10 dag wędzonej szynki
1/2 paczki chleba tostowego
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki białego mielonego sera
sól, pieprz
Bób przetrzeć przez sitko lub zmiksować w blenderze, połączyć z serem i doprawić sola i pieprzem. Chleb ztostować i wykroić z niego kulką, to samo zrobić z szynką, pomidorki pokroić na plasterki. Układać tościki i pomidorki na szynce, na koniec wyciskać mus.
Letnia sałatka
Składniki na 4 porcje:
garść świeżego bobu
30 dag fasolki szparagowej
1/2 strączka papryki czerwonej
1/2 strączka papryki żółtej
natka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól do smaku
Bób umyć, ugotować, obrać ze skóry. Fasolkę oczyścić,
opłukać, odciąć końce, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie. Papryki
umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z
sokiem z cytryny, polać warzywa na talerzu. Przyprawić, udekorować
natką.