Trzy dania z bobu
Sezon na ulubione zielone warzywo Polaków już trwa. Nie przegap okazji na wykorzystanie bobu w pysznych daniach dla całej rodziny!

Zupa z bobu
Składniki:
0,5 kg bobu 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 2 łyżki śmietany 1 l wywaru mięsnego sól, pieprz 3 łyżki oleju 1/2 pęczka natki pietruszki
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bób ugotować w osolonym wrzątku i po lekkim schłodzeniu obrać. Natkę pietruszki posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić cebule i czosnek, dodać pokrojone ziemniaki i bób, chwilę smażyć i zalać wywarem, gotować do miękkości ziemniaków. Po tym czasie wyjąć kilka ziaren bobu do dekoracji, a resztę zmiksować. Ponownie zagotować dodając śmietanę i siekaną natką pietruszki.

Grzanki z pastą
Składniki:
0,5 kg ugotowanego bobu 10 dag wędzonej szynki 1/2 paczki chleba tostowegokilka pomidorków koktajlowych 3 łyżki białego mielonego sera sól, pieprz
Bób przetrzeć przez sitko lub zmiksować w blenderze, połączyć z serem i doprawić sola i pieprzem. Chleb ztostować i wykroić z niego kulką, to samo zrobić z szynką, pomidorki pokroić na plasterki. Układać tościki i pomidorki na szynce, na koniec wyciskać mus.

Letnia sałatka
Składniki na 4 porcje:
garść świeżego bobu 30 dag fasolki szparagowej 1/2 strączka papryki czerwonej 1/2 strączka papryki żółtej natka pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny sól do smaku
Bób umyć, ugotować, obrać ze skóry. Fasolkę oczyścić,
opłukać, odciąć końce, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie. Papryki
umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z
sokiem z cytryny, polać warzywa na talerzu. Przyprawić, udekorować
natką.