Trzymam się proporcji 1:1. Taka zasmażka uratowała już sporo dań
Oprac.: Martyna Bednarczyk
O zasmażce słyszał prawie każdy. Niezależnie od tego, czy kształcił się w renomowanej szkole kulinarnej, a może jednak ograniczył się do domowego kucharzenia. To składnik, który ratuje z opresji, a jego przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Jeśli chcesz nauczyć się, jak poprawnie zagęszczać zbyt rzadkie potrawy, nie przerywaj czytania.
Z czego robi się zasmażkę?
Zasmażka to popularny dodatek kulinarny, który najlepiej przygotowywać bez zbędnego pośpiechu. Każda próba podwyższenia tempa obróbki termicznej może skończyć się fiaskiem i koniecznością przejścia przez cały proces od początku.
Składniki na zasmażkę
- 1 łyżka tłuszczu - masła, oleju, margaryny
- 1 łyżka mąki - pszennej, razowej, orkiszowej, ryżowej
Przygotowanie zasmażki
Zaczynamy od wyłożenia wybranego tłuszczu na niewielką patelnię. Kiedy rozpuści się i delikatnie podgrzeje, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki. Ważne, by uzyskana masa była gładka i pozbawiona grudek. Na tym etapie możemy wybrać, jaki rodzaj zasmażki chcemy uzyskać. Wyróżniamy trzy typy:
- pierwszy stopień - nazywany zasmażką białą, używa się jej do sosów i wymaga krótkiego podsmażania;
- drugi stopień - o jasnozłocistej barwie, najlepiej sprawdza się do zagęszczania zup;
- trzeci stopień - wyróżniająca się charakterystycznym brązowym kolorem, dzięki któremu nadaje się do ciemnych sosów.
Co dodać zamiast masła do zasmażki?
Wiemy już, że tradycyjną bazą zasmażki są mąka i tłuszcz, najczęściej masło. Okazuje się, że istnieje prosty patent, dzięki któremu uzyskamy doskonałą konsystencję zasmażki bez grama tłustego dodatku. Osobom chcącym przygotować przepis w nieco zdrowszym wydaniu, polecamy wybór zasmażki na bulionie. Jak przygotować zasmażkę bez masła?
Zacznijmy od wyboru wywaru. Świetnie sprawdzi się nie tylko wołowy czy drobiowy, ale także ten przygotowany na samej mieszance warzyw. Najlepiej przygotować go własnoręcznie, wtedy mamy pewność, że w środku znalazły się tylko najlepsze składniki. Samą zasmażkę przygotowujemy wrzucając mąkę na suchą patelnię, dobrze ją podgrzewając i dolewając chłodny bulion. Wystarczy chwila mieszania i podgrzewania, a gotowa zasmażka może wylądować w zupie lub sosie. Kucharze doradzają, by do mieszanki mąki i bulionu dodać jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany. W ten sposób uzyskamy zasmażkę galicyjską.
Jak wykorzystać zasmażkę?
Przygotowana z dwóch składników zasmażka idealnie nadaje się do zagęszczenia zbyt płynnej zupy, lejącego się sosu, czy nadania nieco objętości daniom, z których wydzielił się naturalny wywar. W tego rodzaju daniach jest doskonałym patentem na poprawę konsystencji, która jest daleka od ideału. Co ciekawe, w niektórych regionach kraju stosuje się zasmażkę także w farszu do tradycyjnych pierogów. Zwolennicy takiego rozwiązania przekonują, że już jej odrobina zapewnia pożądaną spoistość.
Sprawdź również: