Trzymam się proporcji 1:1. Taka zasmażka uratowała już sporo dań

Jak przygotować idealną zasmażkę do zup i sosów?
Jak przygotować idealną zasmażkę do zup i sosów?123RF/PICSEL

Z czego robi się zasmażkę?

Zobacz również:

    • 1 łyżka tłuszczu - masła, oleju, margaryny
    • 1 łyżka mąki - pszennej, razowej, orkiszowej, ryżowej
    • pierwszy stopień - nazywany zasmażką białą, używa się jej do sosów i wymaga krótkiego podsmażania;
    • drugi stopień - o jasnozłocistej barwie, najlepiej sprawdza się do zagęszczania zup;
    • trzeci stopień - wyróżniająca się charakterystycznym brązowym kolorem, dzięki któremu nadaje się do ciemnych sosów.

    Co dodać zamiast masła do zasmażki?

    Czy da się zastąpić masło w zasmażce?
    Czy da się zastąpić masło w zasmażce?123RF/PICSEL

    Jak wykorzystać zasmażkę?

    Ewa gotuje”: GiouvetsiPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?