Turecka potrawka z kaszy i smakowitych warzyw. Bulgur pilavi – pomysł na obiad w 15 minut

Jak przyrządzić kaszę bulgur w turecki sposób?
Jak przyrządzić kaszę bulgur w turecki sposób?123RF/PICSEL

Turecki przysmak z kaszą bulgur

Składniki na bulgur pilavi

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bulguru pilavi?
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bulguru pilavi?123RF/PICSEL
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 duża cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ białej papryki
  • 3 duże pomidory
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ½ łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Bulgur pilavi - jak przygotować?

  1. Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Umytą i osuszoną paprykę również tniemy w niewielkie kawałki.
  2. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło i porządnie rozgrzewamy. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy do zrumienienia.
  3. W międzyczasie obieramy pomidory ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Podduszone do miękkości pomidory wraz z pozostałym składnikami zalewamy dwiema zimnymi szklankami wody. Doprowadzamy do zagotowania.
  5. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy podaną w przepisie porcję kaszy bulgur, zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy do momentu, w którym kasza całkowicie wchłonie płyn
  6. Ostatni etap polega na ściągnięciu garnka z palnika, przykryciu go pokrywką i odstawieniu na 15-20 minut. Po tym czasie bulgur pilavi jest gotowy do serwowania.
  7. Danie najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Bulgur z warzywamiPolsatPolsat