Turecka potrawka z kaszy i smakowitych warzyw. Bulgur pilavi – pomysł na obiad w 15 minut
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Gryczana, gruboziarnista, jaglana, a także pęczak. To cztery najchętniej wykorzystywane kasze w kuchni polskiej. Możemy przygotować z nich tradycyjne dania, a także wykorzystać w nieco mniej konwencjonalny sposób. Również mieszkańcy Bliskiego Wschodu od tysiącleci wychowywani są na kaszy. Szczególnie polubili bulgur, z którego przygotowują danie nazywane bulgur pilavi. Jak przyrządzić je w domu? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Turecki przysmak z kaszą bulgur
Przeglądając karty historii, możemy dotrzeć do informacji, mówiącej, że pilaw wywodzi się z Azji Środkowej, a najpewniej terenów dzisiejszego Tadżykistanu. Liczne książki podają, że przygotowywało się go z ryżu, jednak największą popularnością cieszy się wersja turecka, w której główne skrzypce gra bulgur.
To kasza pozyskiwana z ziaren pszenicy durum, która stanowi podstawę pilawu, potrawy orientalnej, do której wykorzystuje się liczne warzywa i przyprawy, a w wielu domach także mięso. Potrawę często podaje się jako dodatek do większych dań, ale odpowiedni dobór składników sprawi, że będzie stanowił pełnoprawną i mocno sycącą potrawę. Najprostsza wersja zakłada użycie jedynie kaszy, bulionu oraz przecieru pomidorowego. Poniżej przedstawiamy opcję na bogato.
Składniki na bulgur pilavi
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 2 szklanki zimnej wody
- 1 duża cebula
- ½ czerwonej papryki
- ½ białej papryki
- 3 duże pomidory
- 2-3 łyżki oliwy
- ½ łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Bulgur pilavi - jak przygotować?
- Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Umytą i osuszoną paprykę również tniemy w niewielkie kawałki.
- Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło i porządnie rozgrzewamy. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy do zrumienienia.
- W międzyczasie obieramy pomidory ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Podduszone do miękkości pomidory wraz z pozostałym składnikami zalewamy dwiema zimnymi szklankami wody. Doprowadzamy do zagotowania.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypujemy podaną w przepisie porcję kaszy bulgur, zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy do momentu, w którym kasza całkowicie wchłonie płyn
- Ostatni etap polega na ściągnięciu garnka z palnika, przykryciu go pokrywką i odstawieniu na 15-20 minut. Po tym czasie bulgur pilavi jest gotowy do serwowania.
- Danie najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Sprawdź również: