Turecki przysmak podbija serca Polaków. Doskonały na obiad i na kolację

Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie i kremowe. Kumpiry w Turcji jedzone są o każdej porze dnia, jako danie główne oraz jako przekąska. Mnogość wariantów farszu sprawia, że można się nimi delektować i wcale się nie nudzą. Wypróbuj faszerowane zapiekane ziemniaki w wersji, której z pewnością jeszcze nie jadłaś. Ten przepis to pewniak!

Kumpiry są przepyszne i proste w przygotowaniu
Kumpiry są przepyszne i proste w przygotowaniuCanvaProINTERIA.PL

Kumpiry to w Turcji obowiązkowe danie

Choć oryginalnie pochodzą z Jugosławii, kumpiry robią obecnie furorę w Turcji. Można je kupić w każdej knajpce i budkach ze street food'em. Mieszkańcy tego kraju jedzą je zarówno jako śniadanie, lunch i kolację. Dzięki wygodnej formie można z powodzeniem zjeść je na ławce w parku. Czym są kumpiry? To zapiekane ziemniaki faszerowane ich miąższem wymieszanym z innymi składnikami: mięsem, warzywami, tofu i zapieczony z serem żółtym. Obowiązkowo kumpiry podaje się z zimnym sosem, najczęściej na bazie jogurtu lub śmietany. Kremowy, unikalny smak z pewnością zachwyci całą rodzinę a dzięki możliwościom eksperymentowania i zmieniania farszów, będzie to danie, które często będzie gościć na stole. Przygotowuje się je szybko i bezproblemowo. Poznaj przepisy na wersję z mięsem i wegetariańską i urozmaić obiad dla najbliższych.

Kumpiry - zapiekane faszerowane ziemniaki (wersja mięsna i wegetariańska)

Składniki:

  • 2 bardzo duże ziemniaki lub 4 średnie
  • 100 g kiełbasy chorizo lub 100 g tofu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 100 g sera żółtego,
  • do wersji z tofu: oliwa z oliwek i sos sojowy
Ziemniaki po turecku
Ziemniaki po tureckuCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. 
  2. Przekrój na połówki lub natnij tak, aby móc wydrążyć miąższ.
  3. W wersji mięsnej: na patelni podsmaż chorizo pokrojone w plasterki z drobną posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką.
  4. W wersji wegetariańskiej: zeszklij cebulkę na oliwie, dodaj plasterki czosnku, paprykę pokrojoną w kostkę i pokruszone tofu, polej sosem sojowym i rozmieszaj.
  5. Dodatki z patelni wymieszaj z miąższem z ziemniaka.
  6. Nałóż nadzienie do środka wydrążonych łupinek, posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 7-10 minut.
  7. Podawaj z sosem chrzanowym, czosnkowym lub kwaśną śmietaną

Smacznego!

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas