Turecki przysmak podbija serca Polaków. Doskonały na obiad i na kolację

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kumpiry są przepyszne i proste w przygotowaniu
Kumpiry są przepyszne i proste w przygotowaniuCanvaProINTERIA.PL

Kumpiry to w Turcji obowiązkowe danie

Kumpiry - zapiekane faszerowane ziemniaki (wersja mięsna i wegetariańska)

  • 2 bardzo duże ziemniaki lub 4 średnie
  • 100 g kiełbasy chorizo lub 100 g tofu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 100 g sera żółtego,
  • do wersji z tofu: oliwa z oliwek i sos sojowy
Ziemniaki po turecku
Ziemniaki po tureckuCanvaProINTERIA.PL
  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. 
  2. Przekrój na połówki lub natnij tak, aby móc wydrążyć miąższ.
  3. W wersji mięsnej: na patelni podsmaż chorizo pokrojone w plasterki z drobną posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką.
  4. W wersji wegetariańskiej: zeszklij cebulkę na oliwie, dodaj plasterki czosnku, paprykę pokrojoną w kostkę i pokruszone tofu, polej sosem sojowym i rozmieszaj.
  5. Dodatki z patelni wymieszaj z miąższem z ziemniaka.
  6. Nałóż nadzienie do środka wydrążonych łupinek, posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 7-10 minut.
  7. Podawaj z sosem chrzanowym, czosnkowym lub kwaśną śmietaną