Twaróg – nie tylko zwykły ser. Co z niego zrobić?

Może się wydawać, że twaróg to zwykły, pospolity produkt, który kojarzymy głównie z kanapkami czy pierogami. Jednak, choć jest on dość popularny, jego kulinarny potencjał jest (niemal) nieograniczony. W kuchni można go wykorzystać w wielu nietypowych, a zarazem smacznych odsłonach. Twaróg, będący źródłem białka i wapnia, sprawdza się nie tylko w klasycznych przepisach, ale zda egzamin również jako podstawa wielu ciekawych dań, które zaskoczą niejednego smakosza.

Ewa Wachowicz poleca przepisy z twarogiem
Ewa Wachowicz poleca przepisy z twarogiemfeniksplarchiwum prywatne

Na początek proponuję zapoznać się z dwoma tradycyjnymi krakowskimi przysmakami, idealnie podkreślającymi walory tego białego sera. Pierwszym z nich jest pasta liptauer - pyszna, kremowa mieszanka twarogu z dodatkami, znajdująca uznanie zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Drugim daniem są małdrzyki, czyli malutkie placuszki z sera, które stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych dań mięsnych. Oba przepisy stanowią doskonały przykład na to, jak można wykorzystać twaróg w sposób mniej oczywisty, ale równie smaczny.

Liptauer

Liptauer
LiptauerfeniksplArchiwum autora

Składniki:

  • 200 g tłustego twarogu
  • 100 g bryndzy
  • 1 filecik anchois
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka kminku
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • weka

Przygotowanie:

Kminek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć na sitku.

Twaróg przełożyć do miski, dodać bryndzę i anchois. Przyprawić słodką papryką. Dorzucić wystudzony kminek, dodać śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Podawać jako smarowidło do pieczywa.

Małdrzyki

Małdrzyki podawaj z sosem
Małdrzyki podawaj z sosemArchiwum autora

Składniki:

  • ½ kg sera białego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Sos:

  • ½ kg suszonych moreli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Opis przygotowania:

Ser przełożyć do miski. Wybić jajko, dodać żółtko. Zmiksować. Wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Uperfumować skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać.

Uformować jak racuchy i usmażyć na maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

Podawać z sosem morelowo-jabłkowym, wykonanym w następujący sposób. Suszone owoce namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Wkroić obrane jabłko. Wymieszać, przyprawić cynamonem i dusić, aż owoce się rozpadną. Zmiksować i nałożyć do miseczki.

Leniwe z masłem szałwiowym

Masło szałwiowe podkręci smak leniwych
Masło szałwiowe podkręci smak leniwychArchiwum autora

Co powiecie na kluski z twarogu, tak zwane leniwe, proponuję serwować je z masłem szałwiowym.

Składniki:

  • ½ kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 15 dag mąki
  • mąka do podsypania
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier brązowy

Masło szałwiowe:

  • 2 łyżki masła
  • 3 listki szałwii

Opis przygotowania:

Na zbrązowione masło wrzucić listki szałwii. Zestawić z ognia i zostawić w spokoju, by masło nabrało ziołowego aromatu.

Twaróg rozgnieść widelcem w misce. Żółtka oddzielić od białek, dodać do sera, wymieszać dokładnie (cały czas widelcem). Wsypać mąkę.

Białka roztrzepać ze szczyptą soli, wymieszać z masą serową. Wyrobić - do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga - ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki.

Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, wysypać dość dużo mąki i łyżką nałożyć trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma uformować wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypywać mąką, by wałek nie przykleił się do deski). Tępą stroną noża zrobić kratkę na górze wałka. Pokroić na 2-centymetrowe romby i wrzucić na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotować jeszcze przez minutę, następnie wyjąć łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzić.

Na maśle zezłocić bułkę tartą i dodać do leniwych. Na końcu polać masłem szałwiowym i posypać brązowym cukrem.

Ciasteczka z twarogiem

Ciasteczka sprawdzą się podczas karnawałowego spotkania
Ciasteczka sprawdzą się podczas karnawałowego spotkaniaArchiwum autora

Twaróg to też idealny produkt do przygotowania ciasteczek. Teraz karnawał, więc “jak znalazł"!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • mąka do podsypania
  • marmolada wieloowocowa
  • cukier puder do dekoracji

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać twaróg, wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto, podsypując przy tym mąką.

Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wyciąć kwadraty o boku 8-10 cm. Brzeg każdego posmarować marmoladą. Zwinąć tak, by powstały zgrabne ruloniki.

Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Jak sami widzicie, twaróg to produkt, który z powodzeniem można “wpleść" w wiele kulinarnych kreacji. Jego wszechstronność sprawia, że sprawdza się nie tylko w tradycyjnych daniach, ale również w bardziej nietypowych przysmakach, które zaskoczą i zachwycą!

"Ewa gotuje": Sałatka z grillowanym halloumiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas