Uważaj na taki lukier do pączków. Organizm źle to zniesie
Już za kilka dni tłusty czwartek, a to oznacza, że 8 lutego wielu Polaków sięgnie po ten pyszny, lecz niezwykle kaloryczny przysmak. Wiele pączków oblanych jest lukrem, który w zależności od tego, z czego został wykonany, może być szkodliwy dla zdrowia.
Czy lukier na pączku może być niezdrowy?
Jedni sięgną po pączki gotowe, które tego dnia oferowane będą w każdym sklepie spożywczym i cukierni, inni postanowią zakasać rękawy i zabiorą się za przygotowanie pączków w domu. Zanim jednak zaczniemy smażyć pączki i sięgniemy w sklepie po gotowy lukier, którym okrasimy nasz smakołyk, warto najpierw zwrócić uwagę na jego skład.
Niestety na rynku nie brakuje gotowych lukrów, które zawierają w sobie produkty potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Jeśli na etykiecie wśród składników zauważymy olej palmowy, lepiej zrezygnujmy z zakupu takiego lukru.
Ponadto lukier z zawartością sorbinianu potasu, będącego konserwantem, również nie powinien znaleźć się w naszym zakupowym koszyku. Warto także sprawdzić, czy gotowy lukier zawiera glicerynę i syrop glukozowy. Te dwa składniki nie wpłyną dobrze na nasze zdrowie.
Czytaj także: Jak zrobić lukier do pączków? Poznaj babciny sposób
Jak zrobić lukier z cukru pudru?
Jeśli nie znajdziemy w sklepie gotowego lukru, który swoim składem zachęcałby nas do kupienia go, z powodzeniem wspomniany lukier przygotujemy w domu. Co więcej - nie będzie zawierał w sobie niezdrowych dodatków.
Do przygotowania lukru na pączki potrzebujemy następujących składników:
- szklanka cukru pudru,
- łyżka ciepłej wody.
Warto wiedzieć: Przepis na doskonały lukier
Cukier puder przesiewamy do naczynia przez sito, by pozbyć się z niego grudek. Dolewamy ciepłą wodę i energicznie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody i ponownie dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany lukier nakładamy na pączki.