Uważaj na taki lukier do pączków. Organizm źle to zniesie

Już za kilka dni tłusty czwartek, a to oznacza, że 8 lutego wielu Polaków sięgnie po ten pyszny, lecz niezwykle kaloryczny przysmak. Wiele pączków oblanych jest lukrem, który w zależności od tego, z czego został wykonany, może być szkodliwy dla zdrowia.

Gotowy lukier do pączków może zawierać niezdrowe składniki
Gotowy lukier do pączków może zawierać niezdrowe składniki123RF/PICSEL

Czy lukier na pączku może być niezdrowy?

Jedni sięgną po pączki gotowe, które tego dnia oferowane będą w każdym sklepie spożywczym i cukierni, inni postanowią zakasać rękawy i zabiorą się za przygotowanie pączków w domu. Zanim jednak zaczniemy smażyć pączki i sięgniemy w sklepie po gotowy lukier, którym okrasimy nasz smakołyk, warto najpierw zwrócić uwagę na jego skład.

Niestety na rynku nie brakuje gotowych lukrów, które zawierają w sobie produkty potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Jeśli na etykiecie wśród składników zauważymy olej palmowy, lepiej zrezygnujmy z zakupu takiego lukru.

Ponadto lukier z zawartością sorbinianu potasu, będącego konserwantem, również nie powinien znaleźć się w naszym zakupowym koszyku. Warto także sprawdzić, czy gotowy lukier zawiera glicerynę i syrop glukozowy. Te dwa składniki nie wpłyną dobrze na nasze zdrowie.

Jak zrobić dobry lukier do pączków?
Jak zrobić dobry lukier do pączków?123RF/PICSEL

Jak zrobić lukier z cukru pudru?

Jeśli nie znajdziemy w sklepie gotowego lukru, który swoim składem zachęcałby nas do kupienia go, z powodzeniem wspomniany lukier przygotujemy w domu. Co więcej - nie będzie zawierał w sobie niezdrowych dodatków.

Do przygotowania lukru na pączki potrzebujemy następujących składników:

  • szklanka cukru pudru,
  • łyżka ciepłej wody.

Cukier puder przesiewamy do naczynia przez sito, by pozbyć się z niego grudek. Dolewamy ciepłą wodę i energicznie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody i ponownie dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany lukier nakładamy na pączki.

Znaki Zodiaku. Komu pisane jest bogactwo?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas