W wersji kiszonej zyskuje na wartości. Działa jak probiotyk i nie tuczy

article cover
123RF/PICSEL

Wartości odżywcze kiszonego brokuła

  • wysoką zawartość witaminy C - wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjnie,
  • bakterie probiotyczne - wspierają mikroflorę jelitową, poprawiają trawienie,
  • zwiększoną biodostępność minerałów - kiszenie ułatwia wchłanianie wapnia i magnezu,
  • obniżoną zawartość goitrogenów - substancji mogących negatywnie wpływać na tarczycę w surowym brokule.

Kiszone brokuły a zdrowie jelit i żołądka

Dla kogo kiszone brokuły są najlepsze?

Brokułów nie powinno się długo gotować, a jedynie zalać wrzątkiem
Brokułów nie powinno się długo gotować, a jedynie zalać wrzątkiem123RF/PICSEL

Jak zrobić kiszone brokuły?

  • 1 duży brokuł (lub kilka mniejszych)
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu i gorczycy
  • opcjonalnie: koper, marchew, chrzan dla wzbogacenia smaku
  1. Brokuł umyj i podziel na mniejsze różyczki.
  2. Wodę zagotuj i dodaj sól, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Do czystego słoika włóż brokuł, czosnek, liść laurowy i przyprawy.
  4. Zalej wszystko solanką, tak aby brokuł był całkowicie przykryty.
  5. Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-7 dni.
  6. Po tym czasie przenieś słoik do lodówki i przechowuj do kilku tygodni.
Paweł Morawski o leczeniu onkologicznym: Najważniejszy jest czasINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?