W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto ją wybiera. Długo pieczona będzie miękka i aromatyczna

Natalia Jabłońska

Łata wołowa to bardzo smaczne mięso, które wymaga długiego duszenia lub pieczenia
Łata wołowa to bardzo smaczne mięso, które wymaga długiego duszenia lub pieczenia 123RF/PICSEL

Czym właściwie jest łata wołowa? W PRL-u się nią zajadano

Dlaczego warto po nią sięgnąć? Skarbnica witamin i minerałów

  • ok. 20 g białka i 17 g tłuszczu,
  • witaminy E, K oraz B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12,
  • minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, fosfor czy selen.
Miska z mięsnym gulaszem w ciemnym sosie
Z łaty wołowej przygotujemy smaczny i pożywny gulasz123RF/PICSEL

Co można z niej ugotować? Pomysły na proste i smaczne dania

  • gulasz wołowy - mięso duszone z warzywami i przyprawami daje treściwe, rozgrzewające danie,
  • pieczeń - długo pieczona łata staje się miękka i pełna smaku,
  • zupa gulaszowa - z dodatkiem papryki, ziemniaków i przypraw zyskuje głęboki aromat,
  • mięso duszone w winie lub piwie - traci twardość i zyskuje wyrazisty charakter.
„Ewa gotuje”: Kotlety de volaillePolsat