W PRL-u zajadano się nimi na potęgę. Zrobisz z zaledwie trzech składników

Jak zrobić domowe zacierki? Ten przepis był hitem PRL-u. Wystarczą 3 składniki
Jak zrobić domowe zacierki? Ten przepis był hitem PRL-u. Wystarczą 3 składniki123RF/PICSEL

Jak zrobić domowe zacierki? Przepis z PRL-u robi furorę

Jak zrobić zacierki z mąki i wody? Ekspresowo, ale jakże smacznie

Jak zrobić dobre zacierki? Babcine zacierki: przepis

  • 4 lub 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 nieduże jajko,
  • szczyptę soli.
  1. Mąkę z dodatkiem soli przesiej do miseczki. Rozgarnij na boki, tworząc wgłębienie.
  2. Wbij jajko.
  3. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć na twarde, ale elastyczne ciasto.
  4. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formując z nich w palcach niewielkie kluseczki.
  5. Wyłóż na talerzyk, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się nie posklejały.
  6. Wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj przez około 4 minuty. Gotowe!
„Ewa gotuje”: Cytrynowa babka z mascarponePolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?