W święta podaję zamiast krokietów. Goście zawsze proszą o dokładkę

Kiedy na stole po raz kolejny lądują krokiety w towarzystwie barszczu, wielu z zawodem przewraca oczami. Danie, mimo iż typowo świąteczne, jedzone kolejny dzień z rzędu może przyprawić o gęsią skórkę. W końcu sama zrezygnowałam z tego pomysłu. W zamian w święta na stole stawiam postne kotleciki. Oszczędzam przy tym czas, a goście za każdym razem proszą o dokładkę.

Co zamiast krokietów? W święta podaję proste kotleciki. Goście je uwielbiają
Co zamiast krokietów? W święta podaję proste kotleciki. Goście je uwielbiająARKADIUSZ ZIOLEK/East NewsEast News

Krokiety to jedna z ulubionych potraw Polaków. Na stołach zdecydowanie częściej pojawiają się szczególnie w okresie bożonarodzeniowym - świetnie dopasowują się bowiem smakiem do wigilijnego barszczu, a kiedy w środku zawierają dodatek kapusty (która, według dawnych wierzeń, posiada życiodajną siłę, dzięki której przyroda i człowiek budzą się do życia), wpisują się dodatkowo w wigilijną tradycję. Kiedy jednak intensywny, świąteczny czas obfituje w rodzinne spotkania i odwiedziny, smakiem krokietów szybko można się "przejeść". Wtedy warto sięgnąć po alternatywę.

Co zrobić zamiast krokietów? Szybka, a sprawdzona przekąska

Chociaż oficjalnie w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje post, zwyczaj nakazuje, by tego dnia zachować wstrzemięźliwość od mięsnych pokarmów. Stoi za tym wielowiekowa tradycja. Nasi przodkowie, poszcząc przez cały adwent, również w trakcie świąt serwowali sobie jarskie, proste potrawy. Dlatego dzisiaj na świątecznym stole nie brakuje śledzi, pierogów, barszczu czy kutii. Z reguły nie znajdziemy na nim jednak kotletów - chyba, że tych postnych, a dzięki temu lekkich i rozpływających się w ustach.

Niektóre kucharki postanowiły wprowadzić do świątecznego menu nieco innowacji. Obok tradycyjnej sałatki jarzynowej i makowca stawiają ziemniaczane kotleciki, które smakiem podbiją kubki smakowe niejednego gościa. Dokładka gwarantowana.

Jakie przystawki zrobić na święta? Sprawdzą się idealnie zamiast krokietów

Ziemniaczane kotleciki są jedną z lepszych alternatyw dla krokietów. Będą smacznym dodatkiem do barszczu, ale sprawdzą się również w wersji solo - z dodatkiem ulubionego sosu. Kiedy więc znudziły ci się nieco tradycyjne przepisy, postaw na niewielkie szaleństwo.

Co zrobić zamiast krokietów? Szybka, a sprawdzona przekąska
Co zrobić zamiast krokietów? Szybka, a sprawdzona przekąska123RF/PICSEL

Do przygotowania ziemniaczanych kotlecików potrzebować będziemy:

  • 1 kilograma ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka,
  • bułkę tartą,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczyptę ostrej i słodkiej papryki.
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Kolejno odcedzamy i odstawiamy, by wystygły. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć również po te ziemniaki, które zostały na przykład z obiadu z poprzedniego dnia.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, obieramy i odstawiamy do ostudzenia.
  3. Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Przestudzone ziemniaki i jajka mielimy w maszynce do mięsa lub rozgniatamy tłuczkiem. Do powstałej masy dodajemy posiekany szczypiorek, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. W tym samym czasie z masy ziemniaczanej formujemy nieduże kotleciki. Wykładamy na patelnię.
  6. Smażymy z obu stron na średniej mocy palnika do momentu, aż się zarumienią. Gotowe! Goście będą kiwać głowami z zachwytu.
Jak zrobić krokiety ziemniaczane?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas