Czy farsz do uszek można mrozić?

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Uszka to jeden z wigilijnych przysmaków. Można je przygotować nawet kilka tygodni wcześniej i zamrozić
Uszka to jeden z wigilijnych przysmaków. Można je przygotować nawet kilka tygodni wcześniej i zamrozićJan GraczyńskiEast News

Jak mrozić uszka?

Zobacz również:

    Czy farsz do uszek można mrozić?

    Barszcz z uszkami to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych
    Barszcz z uszkami to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnychmateriały prasowe

    Zobacz również:

    Uszka do barszczu według przepisu siostry Anastazji

    • 15 dag fasoli Jaś, 
    • 1 mała cebula,
    • 5-6 kawałków suszonych grzybów, 
    • 1 łyżka bułki tartej, 
    • 2 łyżki tłuszczu, 
    • sól,
    • pieprz. 
    • 1/2 kg mąki pszennej, 
    • 1 jajko, 
    • 3/4 szklanki letniej wody (ok.), 
    • 1/4 szklanki mleka,
    • 1/2 płaskiej łyżeczki soli. 
    1. Grzyby i fasolę - wcześniej namoczone - ugotować i zemleć. 
    2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zmielonej masy. 
    3. Wymieszać wraz z bułką tartą i doprawić do smaku. 
    4. Nadziewać uszka farszem.
    1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wolno wlewać gorące mleko, mieszając widelcem. 
    2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Ciasto ma mieć wolną konsystencję. Po czym rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać małe kwadraciki (ok. 4 × 4 cm). 
    3. Na środek każdego nałożyć nadzienie z fasoli, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi i założyć rogi jeden na drugi, mocno zlepiając. 
    4. Gotowe uszka wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. 
    5. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. 
    6. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 min. 
    7. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. 
    8. Gorące układać na półmisku.
    „Ewa gotuje”: Makowiec z kratkąPolsat