W święta podaję zamiast krokietów. Goście zawsze proszą o dokładkę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co zamiast krokietów? W święta podaję proste kotleciki. Goście je uwielbiają
Co zamiast krokietów? W święta podaję proste kotleciki. Goście je uwielbiająARKADIUSZ ZIOLEK/East NewsEast News

Co zrobić zamiast krokietów? Szybka, a sprawdzona przekąska

Jakie przystawki zrobić na święta? Sprawdzą się idealnie zamiast krokietów

Co zrobić zamiast krokietów? Szybka, a sprawdzona przekąska
Co zrobić zamiast krokietów? Szybka, a sprawdzona przekąska123RF/PICSEL
  • 1 kilograma ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka,
  • bułkę tartą,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczyptę ostrej i słodkiej papryki.
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Kolejno odcedzamy i odstawiamy, by wystygły. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć również po te ziemniaki, które zostały na przykład z obiadu z poprzedniego dnia.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, obieramy i odstawiamy do ostudzenia.
  3. Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Przestudzone ziemniaki i jajka mielimy w maszynce do mięsa lub rozgniatamy tłuczkiem. Do powstałej masy dodajemy posiekany szczypiorek, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. W tym samym czasie z masy ziemniaczanej formujemy nieduże kotleciki. Wykładamy na patelnię.
  6. Smażymy z obu stron na średniej mocy palnika do momentu, aż się zarumienią. Gotowe! Goście będą kiwać głowami z zachwytu.
Jak zrobić krokiety ziemniaczane?Interia KulinariaInteria Kulinaria