Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm
Imbir stosowany jest nie tylko jako dodatek do wielu dań, ma również wiele właściwości zdrowotnych, co wpływa na jego rosnącą popularność. Warto sięgać po niego właśnie jesienią, ponieważ ma działanie przeciwzapalnie, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Pomoże nam w walce z przeziębieniem. Sprawdź, do czego dodać imbir i jak możesz wykorzystać go w swojej kuchni.
Spis treści:
Imbir - właściwości
Imbir jest rośliną znaną głównie ze swoich właściwości leczniczych, ale może być także przyprawą, dodatkiem do herbaty, afrodyzjakiem i czynnikiem wspierającym odchudzanie. Odkryty został na wyspach Melanezji, ale rozpowszechniono go w Azji. Jego popularność nie słabnie, głównie z powodu jego wielu właściwości, do których należą m.in.:
- Właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- Działanie rozgrzewające
- Działanie przeciwbólowe
- Działanie przeciwgorączkowe
- Uśmierzenie zgagi i mdłości
- Łagodzenie choroby lokomocyjnej
- Zmniejszenie bólu w czasie migreny
- Ochrona przed zakrzepami
- Likwidacja wzdęć
- Pomoc przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem
- Usuwanie nadmiaru wody z organizmu
- Wspomaganie metabolizmu
Czytaj również: Co się stanie, jeżeli codziennie będziesz jeść imbir?
Jak jeść imbir? Z czym go połączyć?
Z powodu pozytywnych działań imbiru, warto go włączyć do swojego jadłospisu. Jednak wiele osób nie wie, jak jeść imbir i z czym go łączyć.
Świeży imbir można spożywać nawet na surowo, po wcześniejszym obraniu go z jasnobrązowej skórki. Ze względu na specyficzny smak to rozwiązanie nie przypadnie każdemu do gustu. O wiele łatwiej przemycić tę wartościową roślinę do posiłków, między innymi w postaci przypraw. Imbir jest podstawowym składnikiem mieszanek przypraw w kuchni azjatyckiej. Dodawany jest do garam masala czy do curry. Starty, surowy imbir świetnie się nada również jako dodatek do potraw z ryżem lub zup.
Do sushi często używany jest także imbir marynowany, który ma oczyszczać kubki smakowe pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi. Co więcej, jego właściwości stanowią zabezpieczenie w razie spożycia nieświeżej ryby. Imbir można stosować również do własnych, domowych marynat, przygotowywanych z dodatkiem papryczki chilli i łyżeczki miodu.
Suszony imbir stosowany jest także w polskiej kuchni i dodawany do potraw takich jak piernik, pasztety lub flaki. Niektórzy używają imbiru do owsianek, sosów mięsnych i do zup.
Czytaj również: Warto dodać do kawy. Rozprawią się z oponką i boczkami
Jak pić imbir? Herbaty, napar, zdrowotne mikstury
Najbardziej znanymi płynami z wykorzystaniem tej rośliny są herbaty z imbirem. Dodaje się do nich świeży korzeń, który należy dokładnie umyć. Ważne jest, aby pamiętać o tym, że wiele wartościowych związków i witamin ginie w wysokiej temperaturze, dlatego imbir najlepiej dodawać do lekko przestudzonego naparu, a następnie przykryć kubek talerzykiem.
Innym napojem, który cieszy się dużą popularnością, jest tzw. złote mleko. To mikstura stworzona ze składników takich jak: mleko, imbir, kurkuma, cynamon, goździki, czarny pieprz, kardamon i olej kokosowy lub masło.
Kolejnym rozwiązaniem, bardzo często stosowanym, jest woda z cytryną i imbirem, która zwana jest eliksirem na odchudzanie, ponieważ przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Korzeń spożywany jest także w postaci syropów, nalewek czy soków z imbirem.
Z czym nie łączyć imbiru? Kto powinien na niego uważać?
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Pomimo tego, że imbir ma wiele właściwości działających pozytywnie na organizm, to jednak nie powinien być stosowany u każdego. Przede wszystkim imbiru nie należy łączyć z lekami, a dokładnie z beta-blokerami, antykoagulantami, kwasem acetylosalicylowym i insuliną.
Imbir nie jest wskazany również dla osób, które chorują na schorzenia żołądka. Korzeń może podrażniać błonę śluzową i pogarszać ich obecny stan.
Dla kobiet imbir w ciąży bywa czasem zbawieniem na mdłości, ale równocześnie może prowadzić do podrażnienia żołądka. Także podczas karmienia, spożywanie imbiru nie jest wskazane, ponieważ znacząco wpływa to na smak mleka.
Imbir - jaka dawka dziennie?
Jak we wszystkim i tu musimy znaleźć umiar. Dzienna dawka imbiru wynosi od 4 do 5 gramów. Spożywanie za dużo imbiru ma następujące objawy:
- Bóle i zawroty głowy
- Biegunka
- Ból brzucha
- Kołatanie serca
- Wzdęcia
- Obniżenie stężenia glukozy we krwi
- Krwawienia
Jak przechowywać imbir?
Najlepszym sposobem na to, jak przechowywać imbir, jest umieszczenie go w suchym, ciemnym miejscu, w którym jest przewiew. Można również włożyć go do lodówki i zawinąć folią, ale pozostawiając dostęp do powietrza. Dzięki temu imbir będzie mógł leżeć tam nawet 3-4 tygodnie, zachowując swój pierwotny stan.
Zobacz także: Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur