Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm

Imbir ma wiele właściwości leczniczych, dlatego warto go dodać do swojej codziennej diety.
Imbir ma wiele właściwości leczniczych, dlatego warto go dodać do swojej codziennej diety.123RF/PICSEL

Imbir - właściwości

  • Właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • Działanie rozgrzewające
  • Działanie przeciwbólowe
  • Działanie przeciwgorączkowe
  • Uśmierzenie zgagi i mdłości
  • Łagodzenie choroby lokomocyjnej
  • Zmniejszenie bólu w czasie migreny
  • Ochrona przed zakrzepami
  • Likwidacja wzdęć
  • Pomoc przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem
  • Usuwanie nadmiaru wody z organizmu
  • Wspomaganie metabolizmu

Jak jeść imbir? Z czym go połączyć?

Imbir marynowany używany jest do sushi.
Imbir marynowany używany jest do sushi.123RF/PICSEL

Jak pić imbir? Herbaty, napar, zdrowotne mikstury

Imbir to składnik wielu zdrowotnych naparów
Imbir to składnik wielu zdrowotnych naparów123RF/PICSEL
Woda z imbirem i cytryną wpływa oczyszczająco na organizm.
Woda z imbirem i cytryną wpływa oczyszczająco na organizm.123RF/PICSEL

Z czym nie łączyć imbiru? Kto powinien na niego uważać?

Zobacz również:

Imbir - jaka dawka dziennie?

  • Bóle i zawroty głowy
  • Biegunka
  • Ból brzucha
  • Kołatanie serca
  • Wzdęcia
  • Obniżenie stężenia glukozy we krwi
  • Krwawienia

Jak przechowywać imbir?

„Ewa gotuje”: Lemoniada imbirowaPolsatPolsat