Reklama

Polacy pokochali to złote mleko. Piją szklankami, gdy robi się zimno

Złote mleko to rozgrzewający napój od wieków stosowany w medycynie ajurwedyjskiej. Przygotowuje się go na bazie mleka i kurkumy. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne i korzystny wpływ na organizm, zyskał w ostatnich latach ogromną popularność w świecie Zachodu. Jak działa złote mleko? Jak je przygotować? Kto powinien je pić i w jakich ilościach? Odpowiadamy!

Złote mleko - hit medycyny ajurwedyjskiej

Ajurwedę uważa się za najstarszy system medyczny. To połączenie filozofii wschodu i praktycznych zasad leczenia rozwinęło się na terenie Indii, a jego początki sięgają XII w. przed naszą erą. Współczesna nauka zalicza ajurwedę do medycyny alternatywnej i niekonwencjonalnej, jednak praktykowane od wieków metody budzą zainteresowanie badaczy i inspirują ich. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od 1979 roku uznaje ajurwedę za jedną z koncepcji zdrowia i terapii.

Ajurweda kładzie duży nacisk na holistyczne podejście do człowieka - ważne jest zdrowie zarówno umysłu, ducha, jak i ciała. Zachodni badacze od lat interesują się metodami i substancjami stosowanymi w medycynie ajurwedyjskiej. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się produkty ziołowe i substancje pochodzenia roślinnego.

Reklama

Na fali zainteresowania niekonwencjonalnymi metodami dbania o zdrowie i medycyną ajurwedyjską złote mleko zyskało w ostatnich latach sporą popularność. Jakie są jego właściwości?

Złote mleko - właściwości

Napój przygotowywany na bazie mleka z dodatkiem przypraw swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim kurkuminie zwartej w jednym z głównych składników - kurkumie.

Złote mleko ma wiele właściwości korzystnych dla organizmu:

  • działa rozgrzewająco,
  • wzmacnia odporność, zapobiega przeziębieniom i infekcjom oraz pomaga je zwalczać,
  • ma działanie przeciwzapalne,
  • ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
  • ma działanie antyoksydacyjne, usuwa z organizmu wolne rodniki,
  • spowalnia proces starzenia,
  • wspomaga pracę wątroby i trzustki,
  • ułatwia trawienie,
  • wzmacnia układ krążenia,
  • poprawia działanie pracy mózgu, korzystnie wpływa na nastrój,
  • pomaga obniżyć poziom cukru.

Czytaj również: Zdrowotny napój z kurkumą

Złote mleko - kto i kiedy powinien stosować?

Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe warto sięgać po złote mleko w kresie wzmożonych zachorowań oraz przy obniżonej odporności. Ze względu na działanie przeciwzapalne napój jest zalecany osobom cierpiącym na choroby reumatyczne, mającym problemy ze stawami, a także w profilaktyce chorób serca, choroby Alzheimera, zespołu metabolicznego i innych schorzeń, których występowanie jest związane z występowaniem przewlekłych stanów zapalnych w organizmie.

Ze względu na działanie antyoksydacyjne, polegające na wymiataniu szkodliwych wolnych rodników z organizmu, złote mleko powinny pić osoby, które chcą uchronić organizm przed uszkodzeniami komórek, chorobami nowotworowymi, a także opóźnić efekty starzenia. Kurkuminoidy zawarte w złotym mleku działają nawet 5 razy mocniej niż znane z właściwości antyutleniających witaminy C i E.

Badania sugerują również, że kurkumina może korzystnie wpływać na poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), a co za tym idzie usprawniać pracę mózgu, wpływać korzystnie na poprawę nastroju i zapobiegać chorobie Alzheimera.

Kurkumina wzmacnia także naczynia krwionośne, dzięki czemu ma dobry wpływ na prace układu krążenia. Złote mleko przyniesie również ulgę osobom borykającym się z niestrawnością. Kurkuma zwiększa produkcję żółci o ponad 60 proc., przez co poprawia trawienie tłuszczów.

Sprawdź: Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Złote mleko - jak stosować?

Szklankę gorącego napoju możemy wypić jako dopełnienie śniadania, ale doskonale sprawdzi się też o innych porach dnia, jako dodatek do obiadu i kolacji lub w zastępstwie deseru.

Złote mleko - przeciwwskazania i skutki uboczne

Złote mleko jest łagodnym i bezpiecznym środkiem. U niektórych osób mogą jednak wystąpić niepożądane reakcje na kurkumę, zwłaszcza jeśli jest ona spożywana w nadmiernych ilościach.

Możliwe reakcje niepożądane:

  • biegunka
  • ból brzucha
  • nudności.

Osoby z nietolerancją laktozy, aby uniknąć przykrych objawów, powinny użyć roślinnych zamienników mleka lub mleka bez laktozy. Alergie pokarmowe należy brać także pod uwagę przy doborze opcjonalnych dodatków do napoju.

Podczas stosowania suplementów diety zawierających kurkuminę, należy zachować ostrożność i umiar w spożywaniu złotego mleka.

 Kurkuma. Przyprawa o właściwościach antybiotycznych

Złote mleko - warianty i dodatkowe składniki

Aby przygotować podstawową wersję złotego mleka, wystarczy zwykłe mleko krowie i kurkuma. Jeśli jednak jesteśmy na diecie wegańskiej, nie tolerujemy mleka lub po prostu go nie lubimy, można z powodzeniem zastosować, któryś z roślinnych zamienników mleka: mleczko kokosowe, owsiane, migdałowe lub sojowe.

Napój można przygotować też na bazie mleka koziego. Aby jeszcze bardziej wzmocnić wartości smakowe i zdrowotne, warto uzupełnić skład o dodatkowe składniki znane z korzystnego wpływu na organizm.

Doskonałymi dodatkami do złotego mleka będą:

  • imbir (świeży lub w proszku)
  • cynamon
  • pieprz
  • miód

Jak przygotować złote mleko? Przepis

Przygotowanie złotego mleka w domu jest niezwykle proste.

  Składniki:

  • szklanka mleka krowiego, koziego lub roślinnego zamiennika
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki tartego imbiru (opcjonalnie)
  • 1/4  łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego (opcjonalnie)

Cztery łyżki mleka odlewamy do szklanki i wsypujemy przyprawy. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko podgrzewamy w niewielkim rondelku. Wlewamy wymieszane przyprawy i gotujemy 5 minut na bardzo małym ogniu. Gotowy napój można przecedzić i doprawić miodem.

Sprawdź: Kto powinien unikać kurkumy


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy