Wielkanocne menu u Ewy Wachowicz. Tradycja z nutą nowoczesności
Żurek na wędzonce, smalec czy sernik z lukrem - te potrawy znalazły się w ofercie Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Choć wciąż wiele osób woli samodzielnie przygotowywać świąteczne dania, coraz popularniejsze stają się cateringi restauracyjne na tę okazję. Co znajdziemy u popularnej restauratorki?
Wielkanocne potrawy - domowe vs. restauracyjne
Wielkanoc 2024 zbliża się coraz większymi krokami. Zanim zasiądziemy przy stołach i spędzimy ten wyjątkowy dla wielu z nas czas z bliskim, czeka nas okres intensywnych przygotowań. Sprzątanie, zakupy, a przede wszystkim przygotowywanie świątecznych potraw - tym będziemy się zajmować przez najbliższe dni.
Coraz więcej osób wybiera jednak w ostatnich latach opcję cateringów świątecznych. Zastępują one samodzielnie przygotowywane potrawy lub stanowią dla nich uzupełnienie na wielkanocnych lub bożonarodzeniowych stołach. Popularnością cieszą się dania z restauracji gwiazd.
Świąteczne menu u Ewy Wachowicz
Zobacz również:
- Dodaj dwie łyżki do ciasta na pierogi, wyjdą delikatne. Tak robi siostra Anastazja
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
Jedną ze znanych osób, które prowadzą własny lokal i oferują wielkanocne menu, jest restauratorka i ekspertka kulinarna, Ewa Wachowicz. Gwiazda jest właścicielką restauracji "Zalipianki" w swoim ukochanym Krakowie. Jakie potrawy i jakich cenach przygotowała dla klientów?
W wielkanocnym menu Ewy Wachowicz znajdziemy tradycyjne dania takie jak żurek na wędzonce czy sałatkę jarzynową. Jeśli chodzi o ceny, to zupę dostaniemy za 40 złotych za litr, a za sałatkę zapłacimy 60 złotych za kilogram.
Oprócz tego restauratorka przygotowała w swojej ofercie również potrawy będące nowoczesną odsłoną tradycji. Można zakupić m.in. takie specjały jak: szynka nadziewana słoniną i czosnkiem (72 złote za sztukę), jajka gotowane w łupinach z cebuli (3 złote za sztukę) czy smalec z jabłkiem i śliwką (30 złotych za 300 gramów).
W ofercie znalazły się również oczywiście słodkie wypieki. Wachowicz postawiła na klasykę - sernik z lukrem (170 złotych za sztukę) oraz makowiec z polewą czekoladową (160 złotych za sztukę).