Wietnamska zupa pho: Co to takiego i z czym ją podawać?

Z czego składa się wietnamska zupa pho?
Z czego składa się wietnamska zupa pho?123RF/PICSEL

Historia najsłynniejszej zupy wietnamskiej

Szybki przepis na naleśniki azjatyckieInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jak zrobić zupę pho? Podstawowe składniki

Zupa pho: Co jeszcze powinien zawierać przepis?

  • Wspomniany został sos rybny, który jest jednym ze znaków rozpoznawczych dania. Nadaje całości bardziej zdecydowanego smaku i aromatu. Z tego względu użycie soli nie jest już konieczne. Zresztą szefowie kuchni specjalizujący się w zupie pho uznaliby solenie za karygodny błąd.
  • Co jeszcze powinno znaleźć się na liście składników? Do wietnamskiej zupy pasują pikantna papryka, imbir, cebula, sok z cytryny oraz limonki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić jej smak czosnkiem, cynamonem, kardamonem lub anyżem gwiaździstym.
  • Mięso, niezależnie od tego, czy przyrządzamy zupę pho z wołowiną, czy z kurczakiem, powinno być pokrojone w cienkie paski. Wynika to z tego, że produkt ten nie jest w zupie gotowany, a parzony. Dodatkowo w tej formie mięso można bez problemu zjeść w tradycyjny sposób, czyli pałeczkami.
  • Wszystkie składniki umieszcza się w głębokiej misce i zalewa bulionem tuż przed podaniem. Zupa pho powinna być świeża i gorąca!

Właściwości wietnamskiej zupy pho

Wygląd zupy pho jest tak samo ważny, jak jej smak
Wygląd zupy pho jest tak samo ważny, jak jej smak123RF/PICSEL