Wspiera serce i wspomaga wzrok. Zasyp cukrem i wsadź do słoików
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Wiszą niepozornie na krzaczkach, będąc najczęściej smaczną przekąską lub dodatkiem do deserów. Wielu zapomina jednak, że można przyrządzić z nich również pyszny napój, którym będziemy do woli rozkoszować się w trakcie zimowych miesięcy. Jak zrobić sok z borówki na zimę? To prawdziwa skarbnica witamin, która nie tylko wspomoże pracę serca, ale również poprawi pamięć czy wesprze funkcjonowanie wątroby.
Spis treści:
Na jakie choroby pomaga borówka?
Borówka amerykańska cieszy się popularnością na całym świecie. Jej smaczne owoce na tyle przypadły do gustu również Polakom, że małe krzaczki rośliny coraz częściej pojawiają się także w naszych ogrodach.
Niewielkie owoce o ciemnoniebieskiej barwie charakteryzują się słodkim smakiem oraz soczystym miąższem. Docenia się je jednak nie tylko ze względu na smak, ale również liczne właściwości prozdrowotne.
We wnętrzu i skórce borówek amerykańskich ukryły się bowiem złogi witamin i minerałów, które niezwykle dobroczynnie oddziałują na nasz organizm. Niebieskie, niepozorne owoce są doskonałym wsparciem w poprawie pamięci, wspomożeniu pracy wątroby oraz narządu wzroku, a także poprawie profilaktyki przeciwnowotworowej.
Na co jest dobry sok z borówki?
Z jędrnych, soczystych owoców borówki amerykańskiej, obok spożywania na surowo, przyrządza się najczęściej konfitury lub nalewki. W formie skoncentrowanego soku będą jednak prawdziwą bombą witamin, doskonale wpływając na poprawę odporności. Ale nie tylko. Sok z borówki:
- pozytywnie wpływa na pamięć i ochrania przez rozwojem choroby Alzheimera,
- zapobiega marskości wątroby i poprawia pracę tego organu,
- normalizuje ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega rozwojowi nadciśnienia,
- zapobiega dysfunkcjom w pracy układu trawiennego,
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
- pomaga uzupełnić niedobory witaminowe i mineralne w organizmie.
Jego działanie jest wręcz nieocenione. Kiedy więc sezon na borówki amerykańskie skończy się na dobre, zamknijmy ich prozdrowotne właściwości w słoiku. Dzięki temu będziemy bez przeszkód delektować się ich smakiem w zimie, dostarczając jednocześnie naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
Jak zrobić sok z borówki?
Do przygotowania soku z borówek na zimę potrzebować będziemy:
- 1 kg borówek,
- 250 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Borówki dokładnie myjemy, przebieramy i odsączamy. Kolejno zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc do lodówki.
- Po upływie tego czasu borówki przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy.
- Słoiczki gotujemy w zalanym wodą do ¾ objętości garnku przez około 10 minut.
- Odwracamy słoiczki do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Sok przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu.
Sok z borówki amerykańskiej z sokownika
Smacznym, świeżym, borówkowym sokiem możemy delektować się przez cały rok. Nie chcąc tracić zbyt wiele czasu na jego przygotowanie z pomocą przyjdzie nam sokownik. Do przygotowania napoju potrzebować będziemy dowolną ilość borówek amerykańskich oraz opcjonalnie jabłko lub inny owoc.
Borówki myjemy, suszymy i przebieramy, a kolejno w sokowirówce wyciskamy sok. Jeśli wydaje nam się zbyt gęsty, bez przeszkód możemy lekko rozcieńczyć go wodą. Kolejno przelewamy do słoików lub szklanych butelek i spożywamy od razu lub pasteryzujemy. Wówczas zamkniemy jego smak, ciesząc się nim kolejno w zimie. To świetna propozycja dla tych, którzy starają się unikać dodatków cukru.