Wsyp na patelnię i połącz z pieczarkami. Przebiją smakiem leśne grzyby

Jak usmażyć idealne pieczarki
Jak usmażyć idealne pieczarkiCanva ProINTERIA.PL

Jak dobrze usmażyć pieczarki na patelni?

Zobacz również:

    Jakie przyprawy pasują do pieczarek?

    Jakich przypraw użyć do smażenia pieczarek?
    Jakich przypraw użyć do smażenia pieczarek?123RF/PICSEL
    • solą
    • pieprzem
    • czosnkiem
    • cebulą
    • rozmarynem
    • jałowcem
    • gałką muszkatołową
    • lubczykiem
    • tymiankiem
    • koprem
    • cynamonem
    • curry

    Aromatyczne smażone pieczarki z cebulką - przepis

    • 500 g pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
    • sól i pieprz do smaku
    • pół łyżeczki suszonego tymianku
    1. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w średniej grubości plasterki. W kolejnym kroku cebulę pozbawiamy łupiny i  kroimy w drobną kostkę.
    2. Na sporej patelni rozgrzewamy pełną łyżkę masła, wrzucamy pieczarki i smażymy bez mieszania do momentu, aż puszczą wodę.
    3. Pieczarki możemy podgrzewać na patelni do momentu całkowitego wyparowania wody lub przełożyć je na durszlak i odcedzić nadmiar płynu.
    4. Patelnię z pieczarkami uzupełniamy dwiema łyżkami masła, dorzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do jej zeszklenia.
    5. Cebulę z pieczarkami doprawiamy łyżką sosu sojowo-grzybowego, solą oraz pieprzem i przysmażamy do uzyskania złocistego koloru.
    6. Chrupiącymi pieczarkami z cebulką możemy zajadać się solo lub dodać do mięsa czy zapiekanek. Smacznego!