Wsyp na patelnię i połącz z pieczarkami. Przebiją smakiem leśne grzyby
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Pieczone, smażone, duszone czy panierowane. Pieczarki w każdym wydaniu mogą smakować obłędnie i dodawać charakteru daniom. Czas odrzucić wizję mdłych i pozbawionych walorów pieczarek. Wystarczy sprytnie połączyć kilka ziół i odpowiednio je usmażyć, a ślinka sama pocieknie na ich widok.
Spis treści:
Jak dobrze usmażyć pieczarki na patelni?
Choć zwolennicy leśnych grzybów nieco z politowaniem patrzą na zwyczajne pieczarki, gatunek ten także potrafi zaskoczyć smakiem i aromatem. Sporą zaletą pieczarek jest to, że bez trudu dostaniemy je w sklepach przez cały rok, a ich cena nie stanowi zbyt wielkiego obciążenia dla portfela. Książki kucharskie i strony internetowe oferują sporo przepisów na pyszne dania i przekąski z pieczarkami w roli głównej.
W większość poradników doradza się usmażenie pieczarek na patelni. Jak to zrobić, by nie tylko nabrały złocistego koloru, ale także zachowały jędrność? Okazuje się, że kluczową rolę odgrywa właściwe pokrojenie grzybów. Im grubsze plastry, tym bardziej jędrne będą po usmażeniu. Duże okazy możemy także przygotować w formie ćwiartek lub ósemek. Specjaliści wskazują, by przed wrzuceniem pieczarek na patelnię porządnie rozgrzać na niej porcję tłuszczu - oleju, masła lub oliwy. Kiedy zacznie przyjemnie skwierczeć, możemy umieścić w nim pieczarki.
Jakie przyprawy pasują do pieczarek?
Pieczarki to warzywo uniwersalne, które nie wyróżnia się zbyt intensywny smakiem. Dzięki odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw, możemy nadać im dowolnego charakteru. Po jakie warto sięgnąć, by uzyskać efekt niczym u najlepszego szefa kuchni? Doświadczeni kucharze polecają łączenie pieczarek z:
- solą
- pieprzem
- czosnkiem
- cebulą
- rozmarynem
- jałowcem
- gałką muszkatołową
- lubczykiem
- tymiankiem
- koprem
- cynamonem
- curry
Aromatyczne smażone pieczarki z cebulką - przepis
Składniki na smażone pieczarki
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie smażonych pieczarek
- Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w średniej grubości plasterki. W kolejnym kroku cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w drobną kostkę.
- Na sporej patelni rozgrzewamy pełną łyżkę masła, wrzucamy pieczarki i smażymy bez mieszania do momentu, aż puszczą wodę.
- Pieczarki możemy podgrzewać na patelni do momentu całkowitego wyparowania wody lub przełożyć je na durszlak i odcedzić nadmiar płynu.
- Patelnię z pieczarkami uzupełniamy dwiema łyżkami masła, dorzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do jej zeszklenia.
- Cebulę z pieczarkami doprawiamy łyżką sosu sojowo-grzybowego, solą oraz pieprzem i przysmażamy do uzyskania złocistego koloru.
- Chrupiącymi pieczarkami z cebulką możemy zajadać się solo lub dodać do mięsa czy zapiekanek. Smacznego!
Sprawdź również: