Wygląda jak guma balonowa, ale jest ogórkiem. Jak wykorzystać mysi melon w kuchni?

Mysi melon ma spory potencjał kulinarny
Mysi melon ma spory potencjał kulinarny123RF/PICSEL

Co to jest kuka melon?

  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • witaminy K,
  • witamin z grupy B,
  • cynku,
  • fosforu,
  • magnezu,
  • manganu,
  • potasu,
  • selenu,
  • wapnia,
  • żelaza.

Co można zrobić z ogórków meksykańskich?

Ogórki meksykańskie nadają się do kiszenia lub marynowania
Ogórki meksykańskie nadają się do kiszenia lub marynowania123RF/PICSEL
  • mieszanką sałat,
  • rukolą,
  • szpinakiem,
  • selerem naciowym,
  • natką pietruszki,
  • szczypiorkiem,
  • koperkiem,
  • świeżym chilli,
  • pestkami granatu.

Przepis na kiszony mysi melon

  • 1 kg ogórków meksykańskich
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 baldach kopru
  • 3 ziarna gorczycy
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 litry wrzątku
  • 6 łyżek soli kamiennej
  1. Ogórki meksykańskie dokładnie myjemy wodą, a następnie osuszamy i odkładamy na bok. W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę.
  2. Do garnka wlewamy trzy litry wody i dosypujemy sól kamienną. Całość zagotowujemy do momentu, w którym sól całkowicie się rozpuści.
  3. Do czystego i wyparzonego słoika wkładamy ogórki meksykańskie, a w szczeliny między nimi wciskamy ziarna pieprzu, gorczycy oraz obrane ząbki czosnku.
  4. Na wierzchu umieszczamy baldach kopru, a następnie całość zalewamy jeszcze ciepłą solanką. Pamiętajmy, by od góry pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
  5. Tak przygotowane ogórki meksykańskie dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 3-5 dni. Po tym czasie możemy już próbować pierwszych smakołyków lub schować je do piwnicy czy spiżarni.
Tradycyjny przepis na ogórki w occieInteria KulinariaInteria Kulinaria