Wymazuje widoczne oznaki starzenia, działa antyseptycznie. Dereń jadalny – jesienny król przetworów

Owoce derenia sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym. Warto włączać je do diety
Owoce derenia sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym. Warto włączać je do diety123RF/PICSEL

Właściwości derenia jadalnego

Zobacz również:

    Domowa konfitura z derenia

    Owoce derenia wyśmienicie smakują na surowo lub w przetworach
    Owoce derenia wyśmienicie smakują na surowo lub w przetworach123RF/PICSEL
    • 2 kg świeżych owoców derenia,
    • 2 szklanki wody,
    • 1 kg cukru białego.
    1. Dojrzały dereń dokładnie myjemy, a następnie przechodzimy do drylowania. W kolejnym kroku do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy cukier.
    2. Mieszankę wody i cukru gotujemy do momentu uzyskania klarownego syropu. Do mikstury dodajemy dereń, zagotowujemy i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut.
    3. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy garnek z palnika, odstawiamy na bok i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie do naciągnięcia na minimum 1 dzień.
    4. Kolejnego dnia wykładamy owoce do rozgrzanego garnka i smażymy na małym ogniu do momentu, aż dereń stanie się szklisty. W trakcie podgrzewania mieszamy całość kolistymi ruchami.
    5. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiając je do wystudzenia.

    Dereniówka - nalewka dziadka

    • 2 kg świeżych owoców derenia,
    • 1 kg cukru białego,
    • 1 l spirytusu 96%,
    • 1 litr wódki 40%.
    1. Owoce dokładnie wypłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie przesypujemy je do dużego słoja. Zalewamy wódką oraz spirytusem, zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 6 tygodni.
    2. W trakcie tego okresu co kilka dni potrząsamy słojem, by przyspieszyć zachodzący w środku proces fermentacji.
    3. Po upływie sześciu tygodni odcedzamy alkohol i przelewamy go do osobnego naczynia. Pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem. Teraz pozostaje uzbroić się w cierpliwość i poczekać do pełnego rozpuszczenia składnika.
    4. Po kilku dniach zlewamy syrop do czystego słoika, dolewamy do niego wcześnie uzyskany roztwór alkoholu i dokładnie mieszamy.
    5. Gotową dereniówkę przelewamy do mniejszych butelek lub ozdobnych karafek i przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

    Dereniowy kompot

    Kompot z derenia świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno
    Kompot z derenia świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno123RF/PICSEL
    • 1 kg owoców derenia,
    • 200 g cukru białego,
    • 750 ml przefiltrowanej wody.
    1. Umyte owoce umieszczamy w czystym i wyparzonym słoiku.
    2. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
    3. Gotujemy przez 10-15 minut do powstania gęstego syropu.
    4. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy owoce, a następnie szczelnie zamykamy słoik.
    5. Na tym etapie możemy zapasteryzować przetwór lub postawić go do góry dnem, by zakrętka mocno się zassała.
    „Ewa gotuje”: Koperek w słoikuPolsatPolsat