Wzmacnia organizm, wspiera regenerację. Gotuj według przepisu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zdradza przepis na rozgrzewający krupnik
Ewa Wachowicz zdradza przepis na rozgrzewający krupnik Paweł WodzyńskiEast News

Krupnik na żeberkach - bogaty smak bulionu 

Krupnik Ewy Wachowicz
Krupnik Ewy Wachowiczmateriał partnera

Krupnik na żeberkach - przepis Ewy Wachowicz

  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • seler
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku. 
  2. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. 
  3. Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  5. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. 
  6. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut.
  7. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. 
  8. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  9. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
  10. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. 
  11. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso. 
  12. Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria KulinariaInteria Kulinaria