Zamknij "polską cytrynę" w słoiku. Zrobisz doskonały ocet
Pigwa ceniona jest m.in. z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy C, która posiada właściwości antyoksydacyjne i wspierające odporność organizmu. Chcąc włączyć wspomniany owoc do swojej diety, warto przygotować z niego ocet pigwowy, który z powodzeniem możemy dodawać do wielu posiłków.
Dlaczego warto jeść pigwę?
Owoce pigwy dojrzewają na przełomie września i października, kiedy to zmieniają kolor z zielonego na żółty. Z wyglądu owoc może przypominać jabłka i gruszki, ale posiada zdecydowanie twardszą skórkę. Światowymi potentatami w produkcji pigwy są Turcja, Chiny i Uzbekistan.
Pigwa nazywana jest potocznie polską cytryną, a to z uwagi na jej kwaskowaty smak, który świadczy rzecz jasna o dużej zawartości witaminy C. W 100 g pigwy znajduje się ok. 15 mg witaminy C, co z kolei przekłada się na ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania na wspomnianą witaminę.
Ponadto pigwa to również dobre źródło witamin z grupy B, beta-karotenu, miedzi, potasu, wapnia, selenu, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i sodu. Owoc skrywa w sobie pektyny i taniny, które wykazują działanie bakteriobójcze.
Regularne spożywanie pigwy wspiera układ odpornościowy, ogranicza rozwój bakterii w organizmie, bierze udział w procesach regulujących ciśnienie krwi, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy, zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Czytaj także: Bursztynowy syrop z "polskiej cytryny"
Ocet z pigwy - zastosowanie
Ocet z pigwy może mieć szereg zastosowań w kuchni, ponieważ stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju sałatek, surówek, marynat oraz mięsnych dań. Z kolei spożywanie rozcieńczonego octu z pigwy wskazane jest osobom borykającym się ze zgagą i problemami trawiennymi. Rzecz jasna, spożywanie rozcieńczonego octu z pigwy powinno być poprzedzone konsultacją lekarską.
Ocet z pigwy - jak zrobić
Do przygotowania octu z owoców pigwy potrzebujemy następujących składników:
- 1 kg owoców pigwy,
- miód lub cukier,
- 4 jabłka,
- 1,5 litra wody,
- matka octowa lub ocet owocowy.
Owoce pigwy dokładnie myjemy, usuwamy błonkę ochraniającą skórkę, kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Pokrojoną pigwę przekładamy do większego, czystego słoika i zalewamy ją wodą, by owoce były dokładnie przykryte.
Dodajemy miód lub cukier (ok. 3-4 łyżek), następnie matkę octową, ewentualnie dobrej jakości ocet owocowy. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Proces fermentacji powinien trwać ok. sześciu tygodni. Przez pierwsze dwa tygodnie zawartość słoika mieszamy minimum raz dziennie.
Gdy proces fermentacji zakończy się, powstały ocet należy przecedzić np. przez czystą gazę i przelać do butelek.