Zastrzyk energii w trakcie śniadania. Złota owsianka na rozruszanie leniwego organizmu

Jak przygotować złotą owsiankę z kurkumą?
Jak przygotować złotą owsiankę z kurkumą?123RF/PICSEL

Pożywny posiłek na początek dnia

Zobacz również:

    Płatki owsiane z kurkumą - dobry wybór na śniadanie

    Regularne jedzenie owsianki może uchronić przed Alzheimerem
    Regularne jedzenie owsianki może uchronić przed Alzheimerem123RF/PICSEL

    Złota owsianka - przepis krok po kroku

    • 1 łyżeczka oleju kokosowego
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • szczypta czarnego lub kolorowego pieprzu
    • ¼ szklanki płatków owsianych górskich
    • 1 szklanka mleka lub wody
    • 1 łyżeczka miodu
    1. Do rondelka dajemy łyżeczkę oleju kokosowego, dolewamy mleko, wsypujemy kurkumę, cynamon oraz pieprz.
    2. Wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, w którym mleko zacznie wrzeć. Kiedy tak się stanie, możemy dosypać płatki owsiane.
    3. Owsiankę gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie zauważymy, że zawartość rondelka zgęstniała, a płatki zmiękły.
    4. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy owsiankę z ognia, odstawiamy do przestygnięcia i doprawiamy miodem oraz ulubionymi dodatkami, np. orzechami lub owocami. Smacznego!
    Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiZmysłowe smakiInteria.tv