Zastrzyk energii w trakcie śniadania. Złota owsianka na rozruszanie leniwego organizmu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Codzienne powtarzanie tych samych śniadań nie tylko staje się nużące, ale także sprawia, że chcemy jak najszybciej mieć ten posiłek z głowy. Smakowitą alternatywą dla kanapek oraz jajecznicy jest owsianka, w wielu kręgach uchodząca za prawdziwą królową pory śniadaniowej. Poniżej prezentujemy przepis na złocistą owsiankę z korzennym posmakiem kurkumy.
Spis treści:
Pożywny posiłek na początek dnia
Owsianka to doskonała odmiana dla tradycyjnych śniadań, które przeważnie składają się ze sporej porcji chleba oraz licznych dodatków. Możemy przyrządzić ją tuż przed zjedzeniem, ugotować dzień wcześniej, a także podawać na ciepło i zimno. Płatki owsiane, które stanowią główny składnik dania, obfitują zarówno w rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik.
Uważa się go za ten składnik diety, który reguluje poziom cukru we krwi, poprawia trawienie oraz pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała. Porcja płatków owsianych zjedzona jako pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko nasyci na długie godziny, ale także zapewni zastrzyk energii i obniży poziom złego cholesterolu we krwi. Włączenie owsianki do regularnego repertuaru śniadaniowego chroni organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Płatki owsiane z kurkumą - dobry wybór na śniadanie
Złociste płatki owsiane nieco odbiegają od klasycznej wersji podawanej na śniadanie, jednak ani trochę nie ustępują jej smakiem. Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach - stwierdzenie to idealnie pasuje do złotej owsianki. Kluczowy składnikiem w daniu jest kurkuma, przyprawa, która doskonale rozgrzewa i ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Mówiąc o właściwościach kurkumy, nie można zapomnieć o działaniu przeciwbakteryjnym, antywirusowym oraz likwidującym stany zapalne. Na tym zalety jednej z popularniejszych indyjskich przypraw wcale się nie kończą. W wyniku licznych badań wykazano, że regularne dodawanie jej do potraw może zahamować ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Złota owsianka - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta czarnego lub kolorowego pieprzu
- ¼ szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka lub wody
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Do rondelka dajemy łyżeczkę oleju kokosowego, dolewamy mleko, wsypujemy kurkumę, cynamon oraz pieprz.
- Wszystkie składniki podgrzewamy do momentu, w którym mleko zacznie wrzeć. Kiedy tak się stanie, możemy dosypać płatki owsiane.
- Owsiankę gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie zauważymy, że zawartość rondelka zgęstniała, a płatki zmiękły.
- Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy owsiankę z ognia, odstawiamy do przestygnięcia i doprawiamy miodem oraz ulubionymi dodatkami, np. orzechami lub owocami. Smacznego!
Sprawdź również: