Syci, dba o jelita, odchudza. Takie śniadanie przygotujesz w minutę

Owsianka to doskonały wybór na śniadanie. Syci, wspomaga pracę jelit i może sprzyjać utracie wagi. Mimo że sposobów na jej przygotowanie jest bardzo wiele, szczególnie polecane jest jej jedzenie z dodatkiem kefiru. Dlaczego tak podana ma zbawienny wpływ na organizm?

Owsianka z kefirem jest źródłem żelaza, wapnia, magnezu i błonnika
Owsianka z kefirem jest źródłem żelaza, wapnia, magnezu i błonnika123RF/PICSEL

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

Płatki owsiane to prawdziwa bomba zdrowia.

  • Są doskonałym źródłem węglowodanów i błonnik
  • Spośród wszystkich zbóż mają najwięcej białka i tłuszczów
  • 100 g suchych płatków owsianych dostarcza jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na magnez
  • Są źródłem żelaza i zapobiegają występowaniu anemii
  • Regulują poziom cukru we krwi
  • Wspierają pracę jelit
  • Zmniejszają ryzyko występowania chorób autoimmunologicznych
  • Regularne ich spożywanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi 

Owsiankę można przygotować na wiele różnych sposobów - rzadka, gęstsza, przygotowana na mleku krowim, napoju roślinnym, na zimno, na ciepło, z dodatkiem owoców, nasion, oleju, masła itd. Bez względu na to w jakiej formie zostanie podana, warto jeść ją każdego dnia. Dla osób, które nie mają problemów z trawieniem nabiału dietetycy polecają szczególnie jeden wariant, który dodatkowo dostarczy sporych ilości wapnia i zbawiennie wpłynie na jelita.

Owsianka z kefirem. Dlaczego warto ją jeść?

Kefir to napój, który nie tylko pozytywnie wpływa na zdrowie, ale również świetnie gasi pragnienie, a jednocześnie syci. Jest niskokaloryczny (51 kcal w 100 g), dostarcza sporo białka i wapnia. Na podstawie wielu badań ustalono, że kefir wzbogaca mikroflorę jelit o bakterie probiotyczne, wspomagając ich pracę, a tym samym zapobiega zaparciom i oczyszcza układ pokarmowy z toksycznych związków. Kefir jako dodatek do śniadania,  kolacji czy w formie przekąski będzie więc wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety.

Przygotowanie nocnej owsianki z kefirem zajmuje zaledwie minutę. Wystarczy dodać do niej owoce i gotowe
Przygotowanie nocnej owsianki z kefirem zajmuje zaledwie minutę. Wystarczy dodać do niej owoce i gotowe 123RF/PICSEL

Jak przygotować owsiankę na kefirze?

Przygotowanie owsianki z dodatkiem kefiru niewiele różni się od tradycyjnego przepisu. Wystarczy, że szklanką kefiru (200 ml) zalejesz ok. 5 łyżek płatków owsianych i odstawisz na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko wzbogać jej smak ulubionymi dodatkami - np. owocami, miodem, cynamonem, nasionami chia, orzechami i gotowe.

Akwedukty Nazca. Wodociągowy majstersztyk o długiej historiiAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas