Zawijasy z makiem robię nie tylko na święta. Znikają w pięć minut

InteriaKobieta Redakcja

Okrągłe ciasto drożdżowe z makiem pokrojone na porcje, ułożone na turkusowym talerzu. Jeden kawałek ciasta został już wyjęty, co odsłania jego strukturę i nadzienie makowe.
Makowa rozetka robi furorę na świątecznym stoleBozena Pisarska123RF/PICSEL

Alternatywa dla klasycznego makowca

Zawijasy z makiem. Przepis

Składniki

Na ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 20 g świeżych drożdży

Na nadzienie:

  • opakowanie masy makowej
  1. Zrób rozczyn: do pokruszonych drożdży wlej 100 ml mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min.
  2. Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki, wlej rozczyn.
  3. Zagnieć ciasto, wyrabiaj przez chwilę.
  4. Następnie umieść w misce, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45x35 cm.
  6. Ciasto posmaruj masą makową i zwiń w roladę.
  7. Pokrój w plastry po ok. 2,5 cm.
  8. Ślimaczki ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Przykryj i odstaw na ok. 20 min.
  10. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.

Zobacz również:

Pierniki w kształcie choinek, dzwonków oraz innych świątecznych symboli z ozdobą z białego lukru na jasnym tle, obok logo serwisu kulinarnego.
Zainspiruj się i przygotuj coś pysznego na świąteczny stółCanva ProINTERIA.PL
Zdanowicz pomiędzy wersami: Odc. 159: Igor Dobrowolski i Zbigniew MańkowskiINTERIA.PL