Makowiec zrobi furorę na świątecznym stole. Potrzebujesz tylko gotowej masy
Pyszny, tradycyjny makowiec nie musi być skomplikowany w przyrządzeniu. Kup gotową masę makową w puszce i migiem zrób to obowiązkowe świąteczne ciasto na kruchym spodzie, które zachwyci wszystkich domowników! Zajmie ci to dosłownie kwadrans, a łasuchy będą prosić o dokładki.
Makowiec nie taki trudny jak go malują
Jeśli wydaje ci się, że twoje zdolności kulinarne są niewystarczające, by na święta zrobić makowiec, to czytaj dalej. Udowodnię ci poniższym przepisem, którego nauczyła mnie moja mama, że istnieje wersja makowca, która jest tak samo smaczna jak tradycyjny zawijaniec, a nie wymaga tak dużo pracy. Makowiec na kruchym spodzie, bo o nim mowa, to wariacja typowej rolady, która w wielu domach jest wręcz obowiązkową świąteczną pozycją w menu.
Do tego makowca potrzebujesz zdecydowanie mniej czasu i nie musisz być mistrzem kuchni, by go wykonać. Wystarczy gotowa masa makowa z puszki i zrobienie podstawowego kruchego, maślanego spodu, za którym przepada większość fanów słodkich wypieków. Spróbuj tej wersji makowca, a z pewnością będziesz wysłuchiwać komplementów od domowników i gości. Idealnie wpisze się w świąteczny stół, a dodatkowo zaoszczędzisz sporo tak cennego w ferworze świątecznych przygotowań, czasu.
Zobacz również:
Makowiec na kruchym spodzie - przepis
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła (zimnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 70 g cukru pudru
- 3 żółtka
Składniki na masę makową:
- 1 puszka masy makowej 850 g
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- 3 białka
Przygotowanie:
Ciasto kruche
- Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi na drobną kruszonkę.
- Dodać żółtka (białka zachować) i połączyć składniki w jednolite ciasto, włożyć do lodówki.
Masa makowa
- Masę makową z puszki przemieszać. Białka pozostałe z ciasta kruchego ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową.
- Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić spód blachy o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłożyć na to masę makową.
- Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, ułożyć je na zakładkę na wierzchu masy makowej. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok. 40 - 45 minut. Można polać czekoladą lub lukrem.