Makowiec zrobi furorę na świątecznym stole. Potrzebujesz tylko gotowej masy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Makowiec
Makowiec123RF/PICSEL

Makowiec nie taki trudny jak go malują

Zobacz również:

Makowiec na kruchym spodzie - przepis

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła (zimnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g cukru pudru
  • 3 żółtka
Makowiec na kruchym cieście - prosty i pyszny
Makowiec na kruchym cieście - prosty i pysznyCanvaProINTERIA.PL
  • 1 puszka masy makowej 850 g
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 3 białka
  1. Do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi na drobną kruszonkę.
  2. Dodać żółtka (białka zachować) i połączyć składniki w jednolite ciasto, włożyć do lodówki.
Makowiec na kruchym cieście
Makowiec na kruchym cieście CanvaProINTERIA.PL
  1. Masę makową z puszki przemieszać. Białka pozostałe z ciasta kruchego ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą makową.
  2. Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić spód blachy o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłożyć na to masę makową.
  3. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, ułożyć je na zakładkę na wierzchu masy makowej. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok. 40 - 45 minut. Można polać czekoladą lub lukrem.
Pyszny zawijany makowiecmateriały promocyjne