Znany kucharz dodaje je do farszu. "Zmieniają smak"
Jeden dodatek, który prawdopodobnie masz w domu, może zdecydowanie zmienić smak farszu do naleśników. Zaręcza za to popularny i doświadczony kucharz Jan Kuroń, który podzielił się swoim przepisem na pyszny posiłek, który przenosi do czasów szkolnej stołówki.

Ciekawy dodatek do naleśnikowego twarogu
Naleśniki z serem na słodko - kulinarna klasyka, w dodatku posiłek, który możemy wykonać w ekspresowym tempie i niewielkim nakładem finansowym. Kiedy wydawało się, że smaku takich naleśników nie można już wynieść na wyższy poziom, Jan Kuroń, prowadzący na Instagramie swój profil o nazwie "Jasiek_Kuron_Gotuje" zdradził "tajny" składnik do farszu.
"Mój syn również to danie uwielbia, a ja chętnie je robię, a to z wanilią, a to z cynamonem, a to z utartą czekoladą" - twierdzi kucharz. I dodaje: "Niby proste, ale za to doskonałe! Przywodzi wspomnienia, gdy na stołówce szkolnej chyba wszystkie dzieci się cieszyły, bo będą naleśniki z serem na słodko".
Jan Kuroń wychodzi z założenia, że dodanie do twarogu dwóch żółtek jaj zmienia smak potrawy. Kucharz przyznał, że poznał ten "patent" dosyć późno, ale stosuje go regularnie. Zatem czas zakasać rękawy i przygotować naleśniki z serem na słodko z przepisu Jana Kuronia.
Naleśniki z serem na słodko - składniki
Do przygotowania naleśników z serem na słodko potrzebujesz:
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/3 szklanki mleka,
- 2/3 szklanki wody,
- 2 jajka,
- 30 ml oleju,
- 1/3 łyżeczki soli,
Farsz
- 1/2 kg sera białego,
- 2 żółtka,
- łyżka aromatu waniliowego lub starta czekolada, cynamon, kandyzowana skórka pomarańczy,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 lub 2 łyżki śmietany 18 proc.
Naleśniki z serem na słodko - przepis
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta na naleśniki przekładamy do wysokiego naczynia i dokładnie miksujemy na gładką masę. Cienką warstwę ciasta wlewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażymy do momentu zarumienienia się ciasta.
Czas na farsz. Do miski przekładamy ser, aromat waniliowy, cukier, śmietanę 18 proc. i składnik, który zdaniem Jana Kuronia podkręca smak naleśników - 2 żółtka jaj. Całość mieszamy bardzo dokładnie na gładką masę.
Przygotowany farsz wykładamy na ciasto naleśnikowe i składamy w trójkąty. Na patelni rozpuszczamy masło i nasze naleśniki podsmażamy przez chwilę do uzyskania złotego koloru. Podajemy ze śmietaną.