Znany kucharz dodaje je do farszu. "Zmieniają smak"

Jeden dodatek, który prawdopodobnie masz w domu, może zdecydowanie zmienić smak farszu do naleśników. Zaręcza za to popularny i doświadczony kucharz Jan Kuroń, który podzielił się swoim przepisem na pyszny posiłek, który przenosi do czasów szkolnej stołówki.

Co warto dodać do twarogu przeznaczonego na naleśniki?
Co warto dodać do twarogu przeznaczonego na naleśniki?123RF/PICSEL

Ciekawy dodatek do naleśnikowego twarogu

Naleśniki z serem na słodko - kulinarna klasyka, w dodatku posiłek, który możemy wykonać w ekspresowym tempie i niewielkim nakładem finansowym. Kiedy wydawało się, że smaku takich naleśników nie można już wynieść na wyższy poziom, Jan Kuroń, prowadzący na Instagramie swój profil o nazwie "Jasiek_Kuron_Gotuje" zdradził "tajny" składnik do farszu.

"Mój syn również to danie uwielbia, a ja chętnie je robię, a to z wanilią, a to z cynamonem, a to z utartą czekoladą" - twierdzi kucharz. I dodaje: "Niby proste, ale za to doskonałe! Przywodzi wspomnienia, gdy na stołówce szkolnej chyba wszystkie dzieci się cieszyły, bo będą naleśniki z serem na słodko".

Jan Kuroń wychodzi z założenia, że dodanie do twarogu dwóch żółtek jaj zmienia smak potrawy. Kucharz przyznał, że poznał ten "patent" dosyć późno, ale stosuje go regularnie. Zatem czas zakasać rękawy i przygotować naleśniki z serem na słodko z przepisu Jana Kuronia.

Naleśniki z serem na słodko - składniki

Do przygotowania naleśników z serem na słodko potrzebujesz:

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 30 ml oleju,
  • 1/3 łyżeczki soli,

Farsz

  • 1/2 kg sera białego,
  • 2 żółtka,
  • łyżka aromatu waniliowego lub starta czekolada, cynamon,  kandyzowana skórka pomarańczy,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 lub 2 łyżki śmietany 18 proc.

Naleśniki z serem na słodko - przepis

Składniki niezbędne do przygotowania ciasta na naleśniki przekładamy do wysokiego naczynia i dokładnie miksujemy na gładką masę. Cienką warstwę ciasta wlewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażymy do momentu zarumienienia się ciasta.

Czas na farsz. Do miski przekładamy ser, aromat waniliowy, cukier, śmietanę 18 proc. i składnik, który zdaniem Jana Kuronia podkręca smak naleśników - 2 żółtka jaj. Całość mieszamy bardzo dokładnie na gładką masę.

Przygotowany farsz wykładamy na ciasto naleśnikowe i składamy w trójkąty. Na patelni rozpuszczamy masło i nasze naleśniki podsmażamy przez chwilę do uzyskania złotego koloru. Podajemy ze śmietaną.

Osiem cech, które świadczą o inteligencji emocjonalnejINTERIA.PL