Smaczniejsze i łatwiejsze do zrobienia niż krokiety. Naleśniki po grecku

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Naleśniki po grecku to świetna propozycja na obiad lub kolację
Naleśniki po grecku to świetna propozycja na obiad lub kolację123RF/PICSEL

Grecka wersja naleśników

Zobacz również:

Naleśniki po grecku - wyraziste i łatwe do zrobienia

  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
Naleśniki
Naleśniki CanvaProINTERIA.PL
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawy greckiej
  • olej
Wytrawne naleśniki
Wytrawne naleśnikiCanvaProINTERIA.PL
  • Do miski wbij jajka, wsyp sól, wlej mleko, dodaj mąkę, wodę gazowaną. Składniki zmiksuj, by powstała gładka masa. 
  • Odstaw ciasto na około 20 minut, by odpoczęło i zgęstniało. Po upływie tego czasu usmaż naleśniki.
  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. 
  • Na tarce zetrzyj marchew i dodaj na patelnię. 
  • Cukinię też zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do pozostałych składników na patelni. 
  • Po podsmażeniu warzywa wyjmij z patelni i podsmaż mięso. Dodaj do niego przyprawy i podsmażone warzywa. 
  • Do składników na patelni dodaj keczup, musztardę i jogurt grecki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie gotowy farsz nałóż na naleśniki, zawiń je i podsmaż. 
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat