Smaczniejsze i łatwiejsze do zrobienia niż krokiety. Naleśniki po grecku
Ani krokiety, ani naleśniki na słodko. Ten przepis to prawdziwa petarda i coś nowego dla znudzonych tylko dwiema opcjami naleśnikowego obiadu. Naleśniki po grecku są prawdziwym hitem w mojej kuchni. Odkąd zaczęłam je przyrządzać, moja rodzina często prosi o powtórki, a ja chętnie je smażę, bo są o wiele łatwiejsze w wykonaniu niż tradycyjne krokiety, a sycą lepiej niż wersja na słodko. Wypróbuj koniecznie jako sposób na szybki obiad dla całej rodziny!
Grecka wersja naleśników
Sycące, ale nie tak tłuste jak obtaczane w panierce krokiety. Delikatne, ale nie tak lekkie jak te nadziane twarożkiem z cukrem. Ta wersja naleśników łączy w sobie to, co najlepsze: konkretny smak i brak długiego przygotowywania. Wystarczy nasmażyć naleśników i przygotować obłędny mięsno-warzywny farsz. Sekretnymi składnikami są tu ketchup, musztarda i jogurt grecki. Ta mieszanka idealnie wiąże mięso mielone, cukinię i marchewkę. To właśnie dlatego moja rodzina zachwyca się tym daniem i nieważne, jaką ilość przyrządzę, zawsze znikają w mgnieniu oka. Jeśli i wam znudziły się klasyczne propozycje obiadowe z naleśników, koniecznie spróbujcie greckiej wersji.
Naleśniki po grecku - wyraziste i łatwe do zrobienia
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
Składniki na farsz:
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawy greckiej
- olej
Przygotowanie:
Naleśniki:
- Do miski wbij jajka, wsyp sól, wlej mleko, dodaj mąkę, wodę gazowaną. Składniki zmiksuj, by powstała gładka masa.
- Odstaw ciasto na około 20 minut, by odpoczęło i zgęstniało. Po upływie tego czasu usmaż naleśniki.
Farsz:
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni.
- Na tarce zetrzyj marchew i dodaj na patelnię.
- Cukinię też zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do pozostałych składników na patelni.
- Po podsmażeniu warzywa wyjmij z patelni i podsmaż mięso. Dodaj do niego przyprawy i podsmażone warzywa.
- Do składników na patelni dodaj keczup, musztardę i jogurt grecki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie gotowy farsz nałóż na naleśniki, zawiń je i podsmaż.