Smaczniejsze i łatwiejsze do zrobienia niż krokiety. Naleśniki po grecku

Natalia Jabłońska

Naleśniki po grecku to świetna propozycja na obiad lub kolację
Naleśniki po grecku to świetna propozycja na obiad lub kolację123RF/PICSEL

Grecka wersja naleśników

Zobacz również:

Naleśniki po grecku - wyraziste i łatwe do zrobienia

  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
Naleśniki
Naleśniki CanvaProINTERIA.PL
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawy greckiej
  • olej
Wytrawne naleśniki
Wytrawne naleśnikiCanvaProINTERIA.PL
  • Do miski wbij jajka, wsyp sól, wlej mleko, dodaj mąkę, wodę gazowaną. Składniki zmiksuj, by powstała gładka masa. 
  • Odstaw ciasto na około 20 minut, by odpoczęło i zgęstniało. Po upływie tego czasu usmaż naleśniki.
  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. 
  • Na tarce zetrzyj marchew i dodaj na patelnię. 
  • Cukinię też zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do pozostałych składników na patelni. 
  • Po podsmażeniu warzywa wyjmij z patelni i podsmaż mięso. Dodaj do niego przyprawy i podsmażone warzywa. 
  • Do składników na patelni dodaj keczup, musztardę i jogurt grecki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie gotowy farsz nałóż na naleśniki, zawiń je i podsmaż. 
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat