Smaczniejsze i łatwiejsze do zrobienia niż krokiety. Naleśniki po grecku

Ani krokiety, ani naleśniki na słodko. Ten przepis to prawdziwa petarda i coś nowego dla znudzonych tylko dwiema opcjami naleśnikowego obiadu. Naleśniki po grecku są prawdziwym hitem w mojej kuchni. Odkąd zaczęłam je przyrządzać, moja rodzina często prosi o powtórki, a ja chętnie je smażę, bo są o wiele łatwiejsze w wykonaniu niż tradycyjne krokiety, a sycą lepiej niż wersja na słodko. Wypróbuj koniecznie jako sposób na szybki obiad dla całej rodziny!

Naleśniki po grecku to świetna propozycja na obiad lub kolację
Naleśniki po grecku to świetna propozycja na obiad lub kolacjęCanvaProINTERIA.PL
Naleśniki z mięsnym farszem
Naleśniki z mięsnym farszemCanvaProINTERIA.PL

Grecka wersja naleśników

Sycące, ale nie tak tłuste jak obtaczane w panierce krokiety. Delikatne, ale nie tak lekkie jak te nadziane twarożkiem z cukrem. Ta wersja naleśników łączy w sobie to, co najlepsze: konkretny smak i brak długiego przygotowywania. Wystarczy nasmażyć naleśników i przygotować obłędny mięsno-warzywny farsz. Sekretnymi składnikami są tu ketchup, musztarda i jogurt grecki. Ta mieszanka idealnie wiąże mięso mielone, cukinię i marchewkę. To właśnie dlatego moja rodzina zachwyca się tym daniem i nieważne, jaką ilość przyrządzę, zawsze znikają w mgnieniu oka. Jeśli i wam znudziły się klasyczne propozycje obiadowe z naleśników, koniecznie spróbujcie greckiej wersji.

Naleśniki po grecku - wyraziste i łatwe do zrobienia

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
Naleśniki
Naleśniki CanvaProINTERIA.PL

Składniki na farsz:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawy greckiej
  • olej

Przygotowanie:

Wytrawne naleśniki
Wytrawne naleśnikiCanvaProINTERIA.PL


Naleśniki:

  • Do miski wbij jajka, wsyp sól, wlej mleko, dodaj mąkę, wodę gazowaną. Składniki zmiksuj, by powstała gładka masa. 
  • Odstaw ciasto na około 20 minut, by odpoczęło i zgęstniało. Po upływie tego czasu usmaż naleśniki.

Farsz:

  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. 
  • Na tarce zetrzyj marchew i dodaj na patelnię. 
  • Cukinię też zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do pozostałych składników na patelni. 
  • Po podsmażeniu warzywa wyjmij z patelni i podsmaż mięso. Dodaj do niego przyprawy i podsmażone warzywa. 
  • Do składników na patelni dodaj keczup, musztardę i jogurt grecki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie gotowy farsz nałóż na naleśniki, zawiń je i podsmaż. 
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat