Zrobisz je w kilkadziesiąt minut. Nie potrzebujesz piekarnika

Urządzenia typu air fryer, nazywane również beztłuszczową frytkownicą, cieszą się nadal rosnącą popularnością, a konsumenci sięgają po nie z uwagi na niewielkie gabaryty i efektywność w kontekście przygotowywanych posiłków. Nie każdy wie, że air fryer nie służy tylko do obróbki termicznej mięsa, bowiem w urządzeniu można upiec pyszne ciasto.

Jak upiec ciasto we frytkownicy beztłuszczowej?
Jak upiec ciasto we frytkownicy beztłuszczowej?123RF/PICSEL

Jak działa beztłuszczowa frytkownica?

Air fryer, nazywany potocznie frytkownicą beztłuszczową, to urządzenie kuchenne, które zdecydowanie skraca czas przygotowania posiłków, a w zależności od modelu sprzętu i producenta, można w nim m.in. gotować na parze, dusić, smażyć i piec. Z powodzeniem może również posłużyć do odgrzewania potraw.

Obróbka termiczna w takim urządzeniu polega na rozprowadzaniu w wewnętrznej komorze gorącego powietrza, które wiruje i ogrzewa np. mięso lub rybę. Zdecydowana większość modeli dostępnych na rynku posiada zaprogramowane funkcje, które dostosowane są do konkretnej potrawy, w zależności, np. jaki rodzaj mięsa chcemy przygotować.

Wspomniane urządzenie z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania deseru w postaci pysznego ciasta o nazwie zebra. Jak to zrobić?

Ciasto zebra z urządzenia typu air fryer - składniki

Do przygotowania ciasta we frytkownicy beztłuszczowej, potrzebujesz następujących składników:

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 (dodatkowa) łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao.

Ciasto zebra z urządzenia typu air fryer - przepis

Do miski wkładamy białka jaj i ubijamy na sztywną pianę, a podczas tego procesu etapami dodajemy cukier. Kolejny etap polega na dodaniu żółtek, nie zapominając o ciągłym ubijaniu.

Mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia należy przesiać i dodać całość do naszej ubitej piany z białek i żółtek. Następnie do tej samej miski bardzo powoli wlewamy wodę gazowaną i delikatnie mieszamy.

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dodajemy jedną łyżkę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Do drugiej części ciasta aplikujemy kakao i również dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia ciasta, która zmieści się w koszu frytkownicy, smarujemy niewielką ilością tłuszczu i delikatnie oprószamy mąką. Formę do pieczenia na przemian uzupełniamy ciastem z mąką i ciastem z kakao.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w urządzeniu typu air fryer w temperaturze 65 st. C przez ok. 35 minut.

Urszula Szybowicz: Emocje odróżniają nas od innych istot i ja bym się ich nie bałaINTERIA.PL